ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτα μέτρα από την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Μέτρα για την προστασία των ατόμων με καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα, για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, αποφάσισε η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.

Έκτακτα μέτρα από την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τα μέτρα αφορούν την πόλη της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας, τους Οικισμούς Ποντοκώμης, Ακρινής, καθώς και τον οικισμό της ΔΕΗ στην περιοχή του Προαστίου.

Τα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως η άπνοια σε συνδυασμό με την θερμοκρασιακή αναστροφή, ευνοούν την συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται είτε από την δραστηριότητα της ΔΕΗ, είτε από τις καύσεις στερεών καυσίμων, όπως στην πόλη της Φλώρινας.

Η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να αποφεύγουν την δραστηριότητα στους εξωτερικούς χώρους, ενώ στα άτομα που πάσχουν από άσθμα, προτείνει την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους.

Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας, απαγόρευσε την εκκίνηση των ατμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, αποφάσισε την περιοδική λειτουργία των ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας, τόσο στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, όσο και στα ορυχεία του λεκανοπεδίου, καθώς και την συνεχή διαβροχή στους δρόμους διακίνησης των υλικών σε όλα τα ορυχεία της περιοχής.

Προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από λέβητες τζάκια και ξυλόσομπες, η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας, συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την χρήση των παραπάνω θερμαντικών μέσων και να επιλέξουν τρόπους θέρμανσης από άλλα καύσιμα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μέσω του δικτύου των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είναι εγκατεστημένοι σε ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο, οι υπηρεσίες παρακολουθούν τις συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων καθ’ όλο το 24ωρο, ώστε εάν χρειασθεί να υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων προστασίας.