ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικός Τύπος: Η κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau.

Γερμανικός Τύπος: Η κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία των Ελλήνων

To άρθρο επισημαίνει τα εξής: «Η κρίση χρέους δεν κάνει τους Έλληνες μόνο πιο φτωχούς – η χώρα από την αρχή της κρίσης το 2009 έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε από τα 1.327 ευρώ μεικτά στα 1.182 ευρώ. Η ύφεση όμως, η οποία μπαίνει στον όγδοο χρόνο, επηρεάζει και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Αυτό δείχνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη δημόσια Υγεία. Σε μια έρευνα 2005 ατόμων, οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι τον προηγούμενο μήνα ήρθαν αντιμέτωποι με στρες, κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Ένας στους τέσσερις δήλωσε πως αυτά αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Το 15% των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για αβεβαιότητα και φόβο, επίσης πολλοί ανέφεραν την οργή και την απογοήτευση ως κυρίαρχα συναισθήματα, ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η ζωή του δεν έχει νόημα».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει: «Η Ελλάδα, σύμφωνα με δικές της εκτιμήσεις έχει προχωρήσει πολύ με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για χρόνια ήταν κεντρικό ζήτημα με τους δανειστές, έφθασε το 2016 τα 4,4 δισεκατομμύρια όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. "Το πλεόνασμα είναι το 2,5% του ΑΕΠ" δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος είναι ένα αγκάθι ανάμεσα στους δανειστές και το ΔΝΤ την συμμετοχή του οποίου αναμένουν ακόμα οι Ευρωπαίοι εταίροι... Ωστόσο ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στους νέους έμμεσους και άμεσους φόρους καθώς και στην αναβολή εξόφλησης των προμηθευτών κρατικών φορέων ανάμεσά τους και νοσοκομείων».