ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγικό: Η αποσυμφόρηση ονομάζεται «Κλειστά Κέντρα Κράτησης» με fast track τρόπο

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής εδώ και πολύ καιρό και εύλογα έχει τεθεί το προσφυγικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση επείγεται για την κατασκευή των κλειστών κέντρων σε όλα τα νησιά της πρώτης γραμμής, με στόχο την αποσυμφόρηση των προσφύγων και με στόχο το σχέδιο να τεθεί σε «παραγωγική λειτουργία» το ταχύτερο δυνατόν, Μάρτιο δηλαδή, ή το αργότερο Απρίλιο.

Προσφυγικό: Η αποσυμφόρηση ονομάζεται «Κλειστά Κέντρα Κράτησης» με fast track τρόπο

Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση την Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στους Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Και φαίνεται ότι μάλλον κατάφερε να τους πείσει, καθώς οι Δήμαρχοι, αρχικά εμφανίστηκαν αρνητικοί στην πρόταση της κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών κέντρων.

Οι Δήμαρχοι επιμένουν με κάθε τρόπο, να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να μπορέσουν να ανασάνουν οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες έχουν βάλει τεράστια πλάτη στην στήριξη των προσφύγων. Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιό τρόπο, θα γίνει η αποσυμφόρηση αυτή.

Το προσφυγικό είναι επίσης επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, με αφορμή την επίσκεψη στην Μυτιλήνη του επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου την περασμένη εβδομάδα, έστω και εάν πολλοί κάνουν λόγο για μία καθυστερημένη επίσκεψη.

Η ενεργοποίηση του σκέλους των επαναπροωθήσεων, όπως προβλέπονται από την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ως το πλέον αποδοτικό μέσον για την αποσυμφόρηση των νησιών από τον πλεονάζοντα πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών και συνάμα ως μέτρο αποθάρρυνσης νέων αφίξεων, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, σύμφωνα με το astraparis.

Αυτό κατεδείχθη με την επιμονή ευρωπαϊκών και ελληνικών παραγόντων στην δημιουργία των λεγόμενων κλειστών κέντρων κράτησης, από τα οποία το πρώτον οι λεγόμενοι παραβατικοί θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και το δεύτερον – κι εδώ είναι το νέο σχέδιο κυβέρνησης και Ε.Ε. – θα λειτουργούν ως κέντρα κράτησης για όσους εξ αρχής φαίνεται ότι δεν διαθέτουν το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ» (Βόρεια Αφρική, Πακιστάν κ.ά.). Και ο αριθμός αυτών είναι συνεχώς αυξανόμενος τους τελευταίους μήνες.

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα κράτησης

Πρακτικά, το σχέδιο προβλέπει ότι στα κλειστά αυτά κέντρα, η λειτουργία των οποίων διέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία (κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, τα λεγόμενα και hot spot), θα οδηγούνται όσοι φαίνεται κατ΄ αρχήν ότι δεν διαθέτουν το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ».

Εντός των κέντρων ή και εκτός αυτών, αλλά αποκλειστικά για όσους οδηγούνται σε αυτά, θα λειτουργεί κλιμάκιο των υπηρεσιών ασύλου (ελληνικής και ευρωπαϊκής), το οποίο θα διεκπεραιώνει με ταχύτατες διαδικασίες τα αιτήματα ασύλου, απορρίπτοντάς τα – προφανώς – αν όχι στο σύνολο, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους. Εν συνεχεία θα επιλαμβάνονται πάλι με fast track διαδικασίες οι δευτεροβάθμιες επιτροπές.

Κεντρικός στόχος του εγχειρήματος είναι η όλη διαδικασία εξέτασης και απόρριψης των αιτημάτων ασύλου να ολοκληρώνεται εντός ελαχίστων ημερών και όσοι απορρίπτονται να παίρνουν αμέσως τον δρόμο της επιστροφής στην Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών στα νησιά, που σήμερα περιμένουν να εξετασθούν οι αιτήσεις τους με τους γνωστούς βραδύτατους ρυθμούς, ενώ – ταυτόχρονα – θα μεταδίδεται «αρνητικό και αποθαρρυντικό μήνυμα» σε όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά.