ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπάτε τις μαύρες κωμωδίες; Μάθετε τι δείχνει αυτό για την ευφυΐα σας!

Αγαπάτε τις μαύρες κωμωδίες; Μάθετε τι δείχνει αυτό για την ευφυΐα σας!

Οι άνθρωποι που γελούν μπροστά στη μακαβριότητα ή στις ατυχίες των άλλων αντιμετωπίζονται από τους γύρω τους με επιφυλακτικότητα και ανησυχία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, το μαύρο χιούμορ έχει και τα θετικά του...

Οι άνθρωποι που εκτιμούν το μαύρο χιούμορ είναι κατ' εξοχήν έξυπνοι και επίσης χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά χαμηλή επιθετικότητα, δείχνει με μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούρλικε Βίλινγκερ της Σχολής Ψυχολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cognitive Processing, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, ζήτησαν από 156 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 33 έτη να «βαθμολογήσουν» πόσο κατάλαβαν και πόσο ευχαριστήθηκαν 12 σκίτσα μαύρου χιούμορ από το «Μαύρο Βιβλίο» του δημοφιλούς Γερμανού σκιτσογράφου Ούλι Στάιν.

Ενδεικτικό για το σκοτεινό χιούμορ των εν λόγω σκίτσων είναι ένα στο οποίο απεικονίζεται ένα νεκροτομείο, όπου ο ιατροδικαστής σηκώνει το κάλυμμα που σκεπάζει το πτώμα και ρωτά μια γυναίκα αν αναγνωρίζει τον άνδρα της. «Ασφαλώς» απαντά εκείνη «ο άνδρας μου είναι, όμως μπορείτε να μου πείτε ποιο απορρυπαντικό χρησιμοποιήσατε και είναι τόσο λευκός;».

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε διάφορα τεστ νοημοσύνης και αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, όσον αφορά χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητά τους και η ψυχική διάθεσή τους, ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και το μορφωτικό επίπεδό τους.

Η συσχέτιση ανάμεσα στη βαθμολογία των σκίτσων και στο «προφίλ» κάθε ατόμου αποκάλυψε ότι τη μεγαλύτερη εκτίμηση για το μαύρο χιούμορ έχουν οι άνθρωποι με το μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι ταυτόχρονα εμφανίζουν τον μικρότερο βαθμό επιθετικότητας.

Μια δεύτερη ομάδα είναι όσοι έχουν μέτρια κατανόηση των αστείων με μαύρο χιούμορ και τα ευχαριστιούνται λιγότερο από όλους, οι οποίοι έχουν μέση νοημοσύνη, τα υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και την πιο αρνητική ψυχική διάθεση.

Και μια τρίτη ομάδα ανθρώπων είναι αυτοί που έχουν μέτρια κατανόηση του σκοτεινού χιούμορ και το απολαμβάνουν σε μέτριο βαθμό και οι οποίοι έχουν επίσης μέση νοημοσύνη, αλλά θετική ψυχική διάθεση και μέτρια επιθετικότητα.

Η φροϋδική θεωρία από το 1905 είχε υποθέσει ότι το χιούμορ αποτελεί μια ασφαλιστική βαλβίδα για την εκτόνωση των απωθημένων σεξουαλικότητας και επιθετικότητας. Η νέα μελέτη αντίθετα αμφισβητεί την άποψη ότι η ροπή προς το χιούμορ υποδηλώνει άτομο επιθετικό, πιθανώς με σαδιστικές τάσεις.

Δείτε κι αυτό:

Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται το μαύρο χιούμορ

BEST OF NETWORK