ΥΓΕΙΑ

Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται το μαύρο χιούμορ

Η στρεβλή αίσθηση του χιούμορ αποτελεί πρώιμη ένδειξη δυσλειτουργίας του εγκεφάλου, προειδοποιούν Βρετανοί ειδικοί.

Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται το μαύρο χιούμορ

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, η αλλοίωση της αίσθησης του χιούμορ αποτελεί σημάδι για μια σπάνια μορφή άνοιας.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ασθενών με μετωπιαία άνοια, μία από τις σπανιότερες μορφές άνοιας. Ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από φίλους και συγγενείς των 48 ασθενών αποκάλυψαν ότι αρκετοί εξ αυτών είχαν παρατηρήσει αλλαγές στην αίσθηση του χιούμορ των ασθενών αρκετά χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση της άνοιας.

Το χιούμορ των ασθενών είχε γίνει συγκεκριμένα πιο μακάβριο, καθώς συχνά ξεσπούσαν απρεπώς σε γέλια όταν έρχονταν αντιμέτωποι με ένα θλιβερό γεγονός.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η μετωπιαία άνοια πλήττει την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, με τον πάσχοντα να χάνει την αυτοσυγκράτησή του, να γίνεται πιο παρορμητικός και να μην εναρμονίζεται με συνήθεις κοινωνικές συμβάσεις.

Οι ερευνητές ρώτησαν φίλους και συγγενείς ποια είδη κωμωδίας απολάμβαναν περισσότερο οι ασθενείς, από το «χοντροκομμένο» χιούμορ του Mr Bean έως τη σάτιρα ή το ιδιαίτερο (και αλλόκοτο) χιούμορ των Monty Python, καθώς και παραδείγματα στρεβλής αίσθησης του χιούμορ.

Αναλογιζόμενοι αναδρομικά τη συμπεριφορά των ασθενών, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι ασθενείς παρουσίασαν μεταβολές στην αίσθηση του χιούμορ τους έως και εννέα χρόνια πριν διαγνωστούν με άνοια.

Αρκετοί ασθενείς απέκτησαν σταδιακά πιο μακάβρια αίσθηση του χιούμορ. Για παράδειγμα, γελούσαν όταν έβλεπαν στις ειδήσεις ένα τραγικό συμβάν ή όταν συνέβαινε κάτι δυσάρεστο στην προσωπική τους ζωή.

«Παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές –μια αίσθηση του χιούμορ εντελώς απρεπής και πολύ παραπάνω από κακόγουστη», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Καμίλα Κλαρκ.

Ο Δρ Σάιμον Ρίντλεϊ από τον οργανισμό Alzheimer's Research UK με τη σειρά του επισημαίνει πως «η απώλεια μνήμης είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη 'άνοια', ωστόσο η νέα μελέτη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να αξιολογούμε το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις των ασθενών με τον περίγυρό τους».

«Η βαθύτερη κατανόηση της ποικιλίας των συμπτωμάτων της άνοιας θα βοηθήσει ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε έγκαιρη και ακριβή διάγνωση με μεγαλύτερη ευκολία», συμπληρώνει ο Ρίντλεϊ.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια με σωμάτια του Λιούη: Ποια είναι τα συμπτώματα
Το τεστ των 20'' που πρέπει να κάνετε στη γιαγιά σας
Πώς θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο άνοιας