ΥΓΕΙΑ

Το τεστ των 20’’ που πρέπει να κάνετε στη γιαγιά σας

Ένα γρήγορο τεστ που περιλαμβάνει μόλις μία ερώτηση μπορεί να σας προειδοποιήσει εάν η γιαγιά, ο παππούς ή κάποιοι άλλο αγαπημένο σας πρόσωπο μεγάλης ηλικίας έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια νοητικής κατάπτωσης, όπως αυτά που συνδέονται με την άνοια, το Πάρκινσον και άλλες αντίστοιχες νευρολογικές διαταραχές.

Το τεστ των 20’’ που πρέπει να κάνετε στη γιαγιά σας

Το τεστ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην κλινική πράξη για την αξιολόγηση διαφόρων παραμέτρων της νοητικής λειτουργίας, όπως η ικανότητα συγκέντρωσης και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών.

Τι πρέπει να κάνετε; Ζητήστε από το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει να σας πει όλους τους μήνες του έτους ανάποδα –ξεκινώντας δηλαδή από το Δεκέμβρη– ενώ εσείς θα κρατάτε χρόνο.

Εάν τους είπε σωστά και μάλιστα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Εάν όχι, καλό θα είναι να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού.

Μια νέα επισκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση World Journal of Psychiatry και η οποία βασίστηκε σε 22 παλαιότερες μελέτες σχετικά με το Τεστ των Μηνών (Months Backwards Test - MBT) δείχνει ότι η ταχύτητα και η ακρίβεια των απαντήσεων συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης νευρολογικών παθήσεων.

Το τεστ θεωρείται αρκετά απλό αλλά ταυτόχρονα και αρκετά απαιτητικό ώστε να εξετάζει επαρκώς την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη νοητική επεξεργασία του ατόμου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα υγιές άτομο μπορεί εύκολα να ολοκληρώσει το τεστ χωρίς κανένα λάθος σε 20 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο άνοιας
Άνοια: Απαντήστε στις 10 ερωτήσεις που δείχνουν αν κινδυνεύετε
Ρεσβερατρόλη: Πού βρίσκεται η ουσία που «φρενάρει» το Αλτσχάιμερ