ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δύο Δωρεάν Ομαδικές Ψυχοθεραπείες, σε γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, προσφέρει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο και Πρόεδρο του σωματείου «Δράση για την Ψυχική Υγεία.

Τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Οι συνεδρίες αυτές προσφέρονται μόνο στις κυρίες που παρακολουθούνται από το Κέντρο ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι ημερομηνίες είναι Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:00 – Δωρεάν Ομαδική Ψυχοθεραπεία σε γυναίκες που έχουν πρωτοδιαγνωστεί με καρκίνο μαστού και Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00 – Δωρεάν Ομαδική Ψυχοθεραπεία για ψυχική ευεξία.

Η ανακοίνωση της νόσου του καρκίνου του μαστού στη γυναίκα δημιουργεί έντονα συναισθήματα, τόσο στην ίδια όσο και στο συγγενικό της περιβάλλον, τονίζει η κυρία Θεοτοκά και συνεχίζει: Άρνηση, θυμός, επιθετικότητα, απογοήτευση, κατάθλιψη, άγχος, απόσυρση στον εαυτό της, φόβος για το παρόν και για το μέλλον αποτελούν τα πιο συχνά από αυτά. Σε αυτό το σημείο, η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ψυχολογική στήριξη από ειδικό ψυχολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην ομαδική ψυχοθεραπεία, μπορεί να συζητήσει τα αγχώδη και καταθλιπτικά συναισθήματα που βιώνει αλλά και ό,τι θα τη βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

Αναβάλετε συχνά αυτά που επιθυμείτε για εσάς για να κάνετε πιο σημαντικά πράγματα ή πιο επείγουσες δουλειές;

Απαντάτε πάντα «ναι» όταν σας ζητάνε να κάνετε κάτι, το οποίο πολύ συχνά έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλετε και μπορείτε;

Νιώθετε ενοχές όταν δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις των άλλων;

Εάν η απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται είναι «ναι», τότε μάλλον δε θέτετε ως προτεραιότητα εσάς, τη φροντίδα του εαυτού σας, της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

Τα οφέλη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Ο αρχικός δισταγμός να μιλήσουμε, να ανοιχτούμε, να εκφραστούμε μέσα σε μία ομάδα, μη γνωρίζοντας τα μέλη της είναι απολύτως φυσιολογικός και αναμενόμενος. Εκεί ακριβώς όμως κρύβεται και η επιτυχία της ομαδικής ψυχοθεραπείας:

Διαπιστώνεις πως αυτά που σε απασχολούν αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και άλλων ανθρώπων και βιώνεις συμπάθεια και ανακούφιση αναγνωρίζοντας ότι και άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μ’ εσένα.

Αποκτάς την ικανότητα να μιλάς ανοιχτά για θέματα που στο παρελθόν δε θα μπορούσες να εκθέσεις σε άλλους. Μέσα από τη διαφορετικότητα των άλλων εμπλουτίζεις τη δική σου προοπτική και εντοπίζεις το δικό σου τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων σου.

Δεν είσαι μόνος. Η ομάδα μετατρέπεται σ’ ένα υποστηρικτικό δίκτυο που σου δίνει ιδέες και σου προσφέρει λύσεις για το πώς θα χειριστείς θέματα που σε προβληματίζουν.

Οι ενδιαφερόμενες, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: iliatheotoka@yahoo.com

Διαβάστε ακόμη:

Άγχος και κατάθλιψη ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Τι είναι η «χαμογελαστή κατάθλιψη» και πώς εκδηλώνεται