ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΙΣΑ τιμά τον μεγάλο Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία εκπροσώπων από τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας, πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη η παρουσίαση μιας ξεχωριστής έκδοσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου.

Ο ΙΣΑ τιμά τον μεγάλο Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου

Ο ΙΣΑ, επ’ ευκαιρία της επετείου των 55 χρόνων από τον θάνατό του, τίμησε τη μνήμη του ερευνητή με την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Dr. Γεώργιος & Μάχη - Μαίρη Παπανικολάου: όπως τους έζησα».

Το βιβλίο βασίστηκε σε επιστολές, σημειώματα, φωτογραφίες και αναμνήσεις της Dr. Νέδας Βουτσά - Περδίκη, Παθολογοανατόμου, Κυτταρολόγου, που έζησε για κάποιο διάστημα κοντά στον ακούραστο επιστήμονα - ερευνητή, κάνοντας την ειδικότητά της στην Αμερική. Μέσα από το βιβλίο, φωτίζεται μια σημαντική πλευρά της καθημερινότητας του Γεωργίου Παπανικολάου αλλά και η μεγάλη αφοσίωση και προσφορά της συζύγου του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει πολλά στον μεγάλο ερευνητή, που με την ανακάλυψή του για την έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου (Pap-test) σώζει καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο. Στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες που περνάει η πατρίδα μας, πιστεύουμε ότι έχει ιδιαίτερη αξία να προβάλλουμε και να τιμούμε τους Έλληνες, που με το έργο τους και την προσφορά τους, άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας».

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης βράβευσε την Dr. Νέδα Βουτσά – Περδίκη και της εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΙΣΑ για το πολύτιμο αυτό υλικό που του εμπιστεύτηκε. Από την πλευρά της, η κ. Βουτσά – Περδίκη ευχαρίστησε τον ΙΣΑ για την πρωτοβουλία του και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον μεγάλο Έλληνα ερευνητή και τη γυναίκα του.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Dr. Πέτρος Καρακίτσος, Καθηγητής Κυτταρολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας, ο Dr. Αριστείδης Διαμαντής, Κυτταρολόγος, ιστορικός της Ιατρικής και συγγραφέας και η κυρία Γιούλη Κόκκορη - Τσαμουρά, Οδοντίατρος & Δημοσιογράφος, εγγονή του αδελφού του Γ. Παπανικολάου. Συντονιστής της έκδοσης και της παρουσίασης ήταν ο κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Ευριπίδης Μπιλιράκης, Γυναικολόγος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και το μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ. Γιώργος Μαρίνος, Γενικός Ιατρός από την Κύμη, τη γενέτειρα του Γ. Παπανικολάου.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με τρία μουσικά κομμάτια που εκτέλεσε ο πιανίστας κ. Νίκος Τσαλίκης και ερμήνευσε η λυρική καλλιτέχνης κυρία Άννα Παγκάλου, δισέγγονη της αδελφής του Γ. Παπανικολάου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος και Εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής π. Δημήτριος Νίκου καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., Ελευθέριος Αυγενάκης, Βουλευτής και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. , Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Βουλευτής Β΄ Πειραιώς της Ένωσης Κεντρώων, Νίκος Ηγουμενίδης, εκπρόσωπος Προέδρου της Βουλής, Σωτήρης Ζώτος, Αναπληρωτής Γραμματέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου «Γεώργιος Παπανικολάου», Νίκος Ψαρράς, Εκπρόσωπος Γενικού Επιτελείου και Δ/νσης Υγειονομικού Ναυτικού, Νικόλαος Νταούλης , Γενικός Αρχίατρος, Εκπρόσωπος ΓΕΣ, Αντώνης Ξένος, Διευθυντής Ανάπτυξης UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Πατούλης Γ. Πρόεδρος Ι.Σ.Α., Μπιλιράκης Ε. Αντιπρόεδρος Ι.Σ.Α., Πρόεδρος, Βασιλείου Α., Γενικός Γραμματέας Ι.Σ.Α., Πατσουράκος Φ. Ταμίας Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ, Μαρίνος Γ. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Τσούκαλος Ε. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Πρόεδρος ΕΝΙΜΑΑ, Ρέντης Α. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Ρηγάκης Σ. επίτιμος Πρόεδρος Ι.Σ.Α., Νίκος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Ιωάννης Καραϊτιανός , Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Θόδωρος Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, Γεώργιος Κορωνιώτης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

1 3 2017 papanikolaou5