ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το σ/ν για την Ψυχική Υγεία με βολές ΠΟΕΔΗΝ κατά της ΑΕΜΥ & αίτημα για απόσυρση

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να βρεθούν σήμερα Τρίτη όλοι οι αρμόδιοι φορείς (γιατροί, νοσηλευτές θεσμικοί φορείς, όπως ΠΙΣ, ΙΣΑ αλλά και ΠΟΕΔΗΝ) στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία. Ήδη η ΠΟΕΔΗΝ έχει αρχίσει να βγάζει τα νύχια της, στοχοποιώντας ευθέως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με το νομοσχέδιο βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, εισάγεται ο ιδιωτικός τομέας στην διαχείριση και την αντιμετώπιση της Ψυχικής νόσου και αναλαμβάνει ρόλο μεγαλοεργολάβου της Ψυχικής Υγείας η ΑΕΜΥ Α.Ε.

Στη Βουλή το σ/ν για την Ψυχική Υγεία με βολές ΠΟΕΔΗΝ κατά της ΑΕΜΥ & αίτημα για απόσυρση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ, ζητούν την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου καλώντας σε εγρήγορση τον κόσμο της υγείας, όλοι στο δρόμο - όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά- προκειμένου να σωθεί η Ψυχική Υγεία που είναι ο πυρήνας του Κοινωνικού Κράτους.

Σχολιάζει ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ:

«Τελικά η Κυβέρνηση δεν κωλώνει μπροστά σε τίποτα. Ξεκίνησε να ξετυλίγει και το κουβάρι της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Συγκεκαλυμμένα με το μανδύα της Αριστερής Κυβέρνησης προχωράει πολλά βήματα παραπέρα, από όσα υποτίθεται δεσμεύεται η χώρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Στους τομείς Ψυχικής Υγείας θα συμμετέχουν Δημόσιες και Ιδιωτικές μονάδες. Οι Τομείς τίθενται υπό ενιαία επιστημονική και Διοικητική εποπτεία με αρμοδιότητες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων. Επίσης τους παρέχεται η δυνατότητα μετακινήσεων προσωπικού μεταξύ των Μονάδων που απαρτίζουν τον Τομέα. Ανοίγει η πόρτα ενίσχυσης της Ιδιωτικής Ψυχικής Υγείας σε βάρος της Δημόσιας.

Οι Ιδιωτικές μονάδες, θα περιθάλπουν ή θα ωφελούν (φιλοξενούν) ασθενείς με καλές συντάξεις και περιουσία την οποία θα κατακλέβουν, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων. Καθιερώνεται η δυνατότητα κατάργησης μεταφοράς κλινικών και δραστηριοτήτων μεταξύ των Μονάδων του Τομέα ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Δημόσιος και Ιδιωτικός). Καθιερώνεται η κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ των μονάδων του δικτύου. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας δύναται να μετακινούνται από Δημόσιες Μονάδες προς Ιδιωτικές, με απρόβλεπτες εργασιακές και μισθολογικές συνέπειες.

Η ενιαία περιφερειακή Διοίκηση των Μονάδων ψυχικής υγείας του Δικτύου αφαιρεί Διοικητικές αρμοδιότητες από τις Διοικήσεις των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των άλλων Δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας. Της παρέχεται η δυνατότητα να κλείνει Κλινικές, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, στα Γενικά Νοσοκομεία και να τις μεταφέρει προς την ΑΕΜΥ Α.Ε. ή προς Μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!

Τα Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ τους δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει την συρρίκνωσή τους, την κατάργησή τους, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, επεδίωξαν μεταφορά Κλινικών προς τα Γενικά Νοσοκομεία.
Με το Νομοσχέδιο επιτρέπεται η μεταφορά κλινικών, ξενώνων, οικοτροφείων, Πρωτοβάθμιων Μονάδων εκτός των Γενικών Νοσοκομείων και προς τον ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.»

ΑΕΜΥ Α.Ε.

Λάβρα όμως κατά της ΑΕΜΥ δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας, πως «εκεί που η Κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα καταργήσει την ΕΣΑΝ Α.Ε., που έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, στο υπογάστριο του συστήματος γιγαντώνει την ΑΕΜΥ Α.Ε., καθιστώντας την μεγάλο παίχτη της Υγείας».

Και συνεχίζει:

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. μπορεί σήμερα να είναι μονομετοχική επιχείρηση του Δημοσίου (Υπουργείο Υγείας), δουλεύει όμως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν κρύβουν κυβέρνηση και Διοίκηση, την πρόθεσή τους να εντάξουν την ΑΕΜΥ Α.Ε. ως πολυμετοχική επιχείρηση (ΔΕΚΟ) στο χρηματιστήριο.

Με το εν λόγω Νομοσχέδιο η ΑΕΜΥ Α.Ε. αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του προσωπικού. Γιατί;

Είναι βέβαιον ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν στην ΑΕΜΥ Α.Ε. δραστηριότητες των ψυχιατρικών Νοσοκομείων που θέλουν να τα οδηγήσουν προς κατάργηση. Απώτερος σκοπός της ΑΕΜΥ Α.Ε. είναι να αναλάβει μαζί με άλλες δραστηριότητες και το σύνολο της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που σήμερα είναι ανεπτυγμένες στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Έτσι θα λαμβάνει το φιλέτο των Κοινοτικών κονδυλίων!!!

Για τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, ετοιμάζονται ήδη οι νέοι Οργανισμοί με βάση το Ν. 4272/2014. Εντάσσουν τις ανεπτυγμένες δομές ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Σε μία Πρωτοβάθμια δομή Ψυχικής Υγείας εντάσσουν ένα ολόκληρο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Καταργούν όλες τις Οργανικές Μονάδες Ευθύνης και σταδιακά οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που λειτουργούν θα περάσουν στην ΑΕΜΥ Α.Ε., στον ιδιωτικό τομέα και τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, προσωρινά θα ανήκουν στο Νοσοκομείο. Σε δεύτερη φάση θα περάσουν στις ΥΠΕ. Τίποτε δεν θα θυμίζει τη λειτουργία των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών.
Μία είναι η λύση για τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Αυτόνομοι Οργανισμοί. Αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα ως Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Τι άλλες διοατάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, εκτός των διατάξεων για την ψυχική υγεία, περιέχει σημαντικές διατάξεις που αφορούν στο ΕΣΥ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στους γιατρούς της ΠΦΥ προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, ενώ έχει ανοίξει ανάλογο ζήτημα για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Με το άρθρο 29 δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς που υπηρετούν περισσότερα από 5 χρόνια σε άγονες περιοχές να μετατίθενται υποχρεωτικά σε Νοσοκομείο της επιλογής τους, στο οποίο υπάρχει κενή οργανική θέση, διατηρώντας το βαθμό που κατείχαν.

Τέλος, στο άρθρο 55 ρυθμίζονται τα θέματα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον ΠΙΣ, ώστε να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα όλων των γιατρών της χώρας, των συνθηκών εργασίας τους και της επικοινωνίας του ΠΙΣ με άλλους εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να παρέχονται πιστοποιητικά ορθής άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ