ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι νέες μέθοδοι αντισύλληψης μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία

Οι νέες μέθοδοι αντισύλληψης μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία

Για τα νεότερα αντισυλληπτικά μίλησε ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην εκδήλωση «Γυναίκα και Υγεία», που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, στις 8 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αφού επικρότησε την προσπάθεια του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης για ενημέρωση το νέων πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, μίλησε για τον ρόλο της εκπαίδευσης στα σχολεία και προχώρησε σε ένα ακανθώδες θέμα το οποίο απασχολεί μικρούς και μεγάλους: Τις εκτρώσεις.

Ποιος είναι τελικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας; Ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος επισήμανε πως το συγκεκριμένο νούμερο δεν έχει καμία σημασία, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά. «Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να σταματήσουμε τις εκτρώσεις», τόνισε.
Καθώς η επιστήμη προχωράει, ο κόσμος και ιδιαιτέρως οι έφηβοι, πρέπει να γνωρίζουν τα καινούργια σκευάσματα και τις νεότερες μεθόδους με τις οποίες μπορούν να προφυλαχτούν.
Στη συνέχεια, παρουσίασε την κατάσταση στην Αμερική, αναφέροντας πως παρά την προηγμένη τεχνολογία και την καλή περίθαλψη, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις εγκυμοσύνες στην εφηβεία.
Οι πιο συχνοί λόγοι στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο είναι η άγνοια μεθόδων αντισύλληψής, το υψηλό κόστος, οι δυσκολίες στην εφαρμογή και ο φόβος για μη αναστρεψιμότητα των μεθόδων αυτών.

«Περισσότερο από το 50% των ανεπιθύμητων κυήσεων συμβαίνει σε γυναίκες που ακολουθούν αντισύλληψη, αλλά μόνο στο 10% η αιτία της αποτυχίας οφείλεται στη μέθοδο», ανέφερε ο κύριος Σαλάκος ο οποίος υπογράμμισε ότι το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση νεότερων αποτελεσματικών και εύκολων στη χρήση μεθόδων, καθώς και με καλύτερη ενημέρωση για συνεπή εφαρμογή τους.

Άλλωστε, ο στόχος πλέον είναι η μέθοδος αντισύλληψης που θα επιλέξει κάποιος να χορηγείται εύκολα και να εμφανίζει λιγότερους κινδύνους για την υγεία, με τη μείωση των ορμονών. Έπειτα, τόνισε ότι οι ορμόνες διαφοροποιήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων προς όφελος των γυναικών, όχι μόνο όσον αφορά στη σωστή αντισύλληψη αλλά και τις τυχόν επιπλοκές.

Τέλος, ο κύριος Σαλάκος παρουσίασε τις νεότερες μεθόδους αντισύλληψης και μίλησε εκτενώς για τον κολπικό δακτύλιο, σημειώνοντας ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα και δεν δημιουργεί επιπλοκές. Περισσότερες πληροφορίες για τον δακτύλιο υπάρχουν στη σελίδα prosexo.gr, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για θέματα αντισύλληψης και αναπαραγωγικής υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα σωστής και ολοκληρωμένης πληροφόρησης στο συγκεκριμένο θέμα.

2

BEST OF NETWORK

PlusQueen