ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Sesame Street μάς συστήνει την Τζούλια, μια μαριονέτα με αυτισμό

Το Sesame Street μάς συστήνει την Τζούλια, μια μαριονέτα με αυτισμό

Η δημοφιλής παιδική εκπομπή Sesame Street, η οποία από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται –πριν από σχεδόν 50 χρόνια– έχει πολλές φορές πειραματιστεί με πρωτοποριακούς τρόπους για να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά θέματα, καταπιάνεται τώρα με μια νέα πρόκληση, τον αυτισμό.

Η σειρά, η οποία προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα με τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε», εισάγει έναν νέο χαρακτήρα, ο οποίος θα συμπληρώσει την παρέα του Έλμο, του Μπερτ, του Έρνι, του Μεγάλου Κίτρινου Πουλιού και του Cookie Monster: μια μαρινονέτα ονόματι Τζούλια, η οποία είναι αυτιστική, όπως αποκάλυψαν εχθές οι δημιουργοί της στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS 60 Minutes.

1490012912722

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η συχνότητα διάγνωσης του αυτισμού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στις ΗΠΑ το ποσοστό των αυτιστικών παιδιών είναι ένα στα 68.

«Το μεγάλο ζήτημα από την αρχή ήταν “Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;”» είπε στην εκπομπή 60 Minutes η συγγραφέας του Sesame Street, Κριστίν Φεράρο. «Είναι παγίδα, γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, γιατί είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό».

Όταν στο επεισόδιο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται η Τζούλια τής συστήνεται το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί, εκείνη το αγνοεί και όταν μια ομάδα παιδιών αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια ενθουσιάζεται τόσο που αρχίζει να χοροπηδάει. «Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό» εξηγεί η Φεράρο.

Αλλά η κατάσταση καταλήγει στη δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού στο οποίο όλα τα παιδιά χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. «Επομένως αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή (τα παιδιά) μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται» συμπληρώνει.

Αναφορικά με τους άλλους χαρακτήρες, η εκπομπή πραγματοποίησε εκτενή έρευνα, συμβουλεύτηκε καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις αυτιστικών παιδιών για να καταλήξει στον καλύτερο δυνατό τρόπο να παρουσιάσει τον αυτισμό σε μη αυτιστικά παιδιά.

Η μαριονετίστρια της Τζούλια, η Στέισι Γκόρντον, τυχαίνει να είναι και η ίδια μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού. «Είναι σημαντικό για τα παιδιά χωρίς αυτισμό να δουν με τι μοιάζει ο αυτισμός» είπε στην εκπομπή 60 Minutes. «Αν οι φίλοι του γιου μου είχαν δει τη συμπεριφορά του μέσα από κάτι που προβαλλόταν στην τηλεόραση προτού τον δουν να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη, δεν θα είχαν τρομάξει».

Παρότι δεν είναι βέβαιο αν η Τζούλια θα ενταχθεί στο καστ των πρωταγωνιστών, η Φεράρο λέει: «Πολύ θα το ήθελα. Θα ήθελα να είναι όχι η Τζούλια, το παιδί από το Sesame Street που έχει αυτισμό. Θα ήθελα να είναι απλώς η Τζούλια».

Κεντρική φωτογραφία: CBS NEWS

Πηγές: AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ