ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bee Care: Το πρόγραμμα της Bayer για την προστασία της υγείας των μελισσών!

Το πρόγραμμα για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των μελισσών παρουσίασε η εταιρεία Bayer στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 23 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κολωνάκι.

Bee Care: Το πρόγραμμα της Bayer για την προστασία της υγείας των μελισσών!

Οι ομιλητές παρουσίασαν τα επιστημονικά ευρήματα του προγράμματος «Bee Care» για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τι ακριβώς όμως είναι το «Bee Care» που έχει δημιουργήσει η Bayer; Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει και εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία της εταιρείας στον κτηνιατρικό τομέα και τον τομέα της φυτοπροστασίας.

1

Ποιες είναι οι αιτίες για τη θνησιμότητα των μελισσών;

Είναι γεγονός πως η υγεία των μελισσών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, ενώ η θνησιμότητά τους αποτελεί ένα θέμα που προβληματίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Dr Christian Maus, Global Lead Scientist Bayer Crop Science, οι κύριες αιτίες του φαινομένου είναι οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες, με βασικότερη την προσβολή από το παράσιτο βαρρόα, ενώ οι δηλητηριάσεις καταλαμβάνουν μία από τις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα.

Παρόλα αυτά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι παρά τις απώλειες μελισσών, σε κάποιες περιοχές ο συνολικός αριθμός των αποικιών τους έχει αυξηθεί κατά 45% τα τελευταία 50 χρόνια αντί να μειωθεί!

3

Το έργο των κέντρων Bee Care σε Ευρώπη και Αμερική

Μέσα από τα κέντρα Bee Care σε Ευρώπη και Αμερική, η Bayer θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των μελισσών και αναπτύσσει το ερευνητικό της έργο. Παράλληλα, εξετάζει σε βάθος τα χαρακτηριστικά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των καλλιεργειών για να διασφαλίσει ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά τα είδη που δεν αποτελούν στόχο όπως οι μέλισσες, όταν βέβαια τα προϊόντα της εταιρίας εφαρμόζονται σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες ετικέτας.

Τα προϊόντα με βάση τα νεονικοτινοειδή έχουν αντικαταστήσει πολλά παλαιότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς τους στη διαχείριση επιβλαβών εντόμων, της άριστης ασφάλειας του χρήστη και του σχετικά ευνοϊκού περιβαλλοντολογικού προφίλ, που σημαίνει σημαντική μείωση της ποσότητας δραστικών ουσιών στο περιβάλλον.

«Τα νεονικοτινοειδή είναι ίσως η πιο εντατικά διερευνημένη ομάδα εντομοκτόνων σχετικά με τις επιδράσεις τους στις μέλισσες και, μετά από 20 χρόνια εντατικής έρευνας, κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει δυσμενείς επιπτώσεις στο επίπεδο αποικιών κάτω από ένα ρεαλιστικό σενάριο έκθεσης στον αγρό. Οι περισσότερες μελέτες έχουν υλοποιηθεί με έκθεση σε συνθήκες εργαστηρίου, αναγκαστική σίτιση με το υπό εξέταση προϊόν, έκθεση χωρίς δυνατότητα επιλογής ή με μεθόδους που οδηγούν σε έκθεση σε υπερβολικές συγκεντρώσεις» υπογράμμισε ο Dr Christian Maus.

2

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η σύνδεση της υγείας των μελισσών με τη βιώσιμη γεωργία, την οποία λαμβάνει υπόψη της η Βayer.

«Πολλές καλλιέργειες εξαρτώνται από την επικονίαση, επομένως οι μέλισσες και η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και η επικονίαση πρέπει να διατηρείται με έναν βιώσιμο τρόπο. Οι λύσεις της Βayer εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα, την προστασία της υγείας των μελισσών και την προστασία των καλλιεργειών. Το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως βασίζεται αποκλειστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούνται καινοτόμες λύσεις διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών σε συνδυασμό με άρτια τεχνική υποστήριξη του παραγωγού για να χτίσουμε το μέλλον της γεωργίας» συμπλήρωσε ο κ. Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head Bayer Crop Science, Eλλάδος & Κύπρου.