ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος προστάτη: Υπό ανάπτυξη τεστ ούρων με στόχο να περιοριστούν οι περιττές βιοψίες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα νέο χημικό τεστ που μπορεί να «μυρίσει» τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα. Το τεστ μπορεί μελλοντικά να μειώσει τις επεμβατικές βιοψίες που γίνονται χωρίς λόγο σε αρκετούς άνδρες.

Καρκίνος προστάτη: Υπό ανάπτυξη τεστ ούρων με στόχο να περιοριστούν οι περιττές βιοψίες

Η βιοψία διενεργείται με μια βελόνα που εισχωρεί μέσω του πέους στον προστατικό αδένα, προκειμένου να ληφθεί ιστός προς εξέταση. Χιλιάδες άνδρες αναγκάζονται να υποβληθούν σε αυτήν την καθόλου ευχάριστη διαδικασία όταν στις εξετάσεις αίματος έχουν υψηλό PSA (ειδικό προσταστικό αντιγόνο), αλλά τελικά μαθαίνουν ότι δεν έχουν καρκίνο. Εκτιμάται ότι περίπου το 60% των βιοψιών του προστάτη είναι περιττές, γι' αυτό οι επιστήμονες αναζητούν τρόπο να περιορίσουν τις βιοψίες.

Οι ερευνητές, με τον Μανγκιλάλ Αγκαργουάλ του Πανεπιστημίου Ιντιάνα-Πέρντιου Ιντιανάπολις επικεφαλής, οι οποίοι έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσαν ότι, μελετώντας δείγματα ούρων από 100 ασθενείς, εντόπισαν εκείνα τα χημικά μόρια (οργανικές πτητικές ουσίες) που ευθύνονται για τη διακριτή οσμή του καρκίνου του προστάτη στα ούρα των ασθενών. Οι ουσίες αυτές ανιχνεύονται περίπου στο 90% των ασθενών, αλλά καθόλου σε όσους δεν έχουν καρκίνο του προστάτη.

Το 2014, οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει, σε μελέτη τους στο περιοδικό ουρολογίας Journal of Urology, ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να ανιχνεύσει με τη μύτη του τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια άνω του 97%. Όπως είπαν, «αν οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη, τότε κι εμείς μπορούμε να το κάνουμε».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μεγάλες κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου, ελπίζοντας ότι σε λίγα χρόνια ένα αξιόπιστο τεστ θα είναι έτοιμο για ευρεία χρήση από τους γιατρούς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς. Έως τότε, δείγματα ούρων θα πρέπει να στέλνονται σε εργαστήριο για ανάλυση. Ο πρωταρχικός στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν έναν αισθητήρα που θα «μυρίζει» τα ούρα του ασθενούς στο ιατρείο του ουρολόγου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες. Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωσή του, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του προστάτη & κόκκινο κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Καρκίνος προστάτη: Ο τρόπος ζωής που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ