ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνονται διαρκώς οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία

Είναι μύθος ότι δαπανούμε πολλά χρήματα για την υγεία στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μιχάλης Χλέτσος, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily «The Future of Healthcare in Greece», προσθέτοντας, ότι η Ελλάδα ωστόσο, βρίσκεται πολύ υψηλά αναφορικά με τη δαπάνη για φάρμακο.

Αυξάνονται διαρκώς οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία

Τα περισσότερα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία μειώνονται σε απόλυτες τιμές, με εξαίρεση τις ιδιωτικές πληρωμές που μέχρι το 2012 σημείωναν μείωση και από το 2012 και μετά παρουσιάζουν και πάλι αύξηση, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς αυτή γίνεται σε περίοδο κρίσης, τόνισε ο καθηγητής και συνέχισε:

Η συνεισφορά του κράτους στην δαπάνη κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε από 26,4% σε 28,4%. Η Ελλάδα την περίοδο κρίσης ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αυξάνονται συνεχώς και ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, επεσήμανε στην ομιλία του:

«Ο ιδιωτικός τομέας έχει μειωθεί σε σχέση με το δημόσιο σε όλη την Εθνική Οικονομία. Η Ελλάδα ήταν μία κλειστή οικονομία και αυτό έχει χειροτερέψει μέσα στην κρίση λόγω της κακής σχέσης εισαγωγών-εξαγωγών».

Ο κ. Βέττας ανέφερε ακόμη, ότι «Ο κλάδος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ενισχύει την οικονομία με εξαγωγές σε 141 χώρες και αύξηση της απασχόλησης. Το επίπεδο εργαζόμενων στον κλάδο του φαρμάκου γενικότερα είναι πολύ υψηλό.

Οι προτάσεις του Γεν. Δ/ντή του ΙΟΒΕ αφορούν τους παρακάτω άξονες:

- Την αποτελεσματική χρήση δημόσιων πόρων
- Την ενίσχυση καινοτομίας και διαχείριση κύκλου ζωής φαρμάκων
- Την αύξηση εξαγωγών των φαρμάκων
- Την αποτελεσματική σύνθεση δαπανών υγείας (δημοσίων και ιδιωτικών)