ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Οι πολίτες χρειάζονται εμπεριστατωμένη ενημέρωση, λέει ο καθ. Κάππας

Το Σάββατο 1η Απριλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - ΙΣΑ υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, οργάνωσε ημερίδα με θέμα “Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία”. Μη-Ιοντίζουσα ακτινοβολία, πρακτικά εννοούσαν “κινητή τηλεφωνία”.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Οι πολίτες χρειάζονται εμπεριστατωμένη ενημέρωση, λέει ο καθ. Κάππας

Οι ομιλητές, όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Κάππας Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ακτινοφυσικός Υπεύθυνος Ραδιολογικής Προστασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Παν/κου Νοσοκομείου Λάρισας, ανέφεραν την ύπαρξη ορισμένων δημοσιεύσεων κατά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η οποία εκπέμπεται από την κινητή τηλεφωνία, αύξηση κρουσμάτων καρκίνου, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος και διαταραχές των φυσιολογικών λειτουργιών, για τους διαμένοντας πλησίον των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, τόνισαν ότι στην προκαταρκτική έκθεση του ερευνητικού προγράμματος NTP (National Toxicology Program, USA, 2016) αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων (νεοπλασία) της καρδιάς σε πειραματόζωα, αυξήθηκε η συμπτωματολογία “Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας” και σημειώθηκε μεγάλη άνοδος του αυτισμού. Κατά τους ομιλητές, επιτάσσεται άμεση επανεξέταση των επιπτώσεων από την χρήση της ασύρματης επικοινωνίας και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου.

Και συνεχίζει ο κ. Κάππας στον σχιολιασμό του:

«Μία προσεκτική ματιά στους ομιλητές του σεμιναρίου επιβεβαίωνε ότι κανείς δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη ακτινοβολία, πλην εν μέρει του κ. Μαργαρίτη. Βασικό κοινό προσόν των ανωτέρω για να κληθούν στο σεμινάριο και να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους και τον τρόμο τους για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον πληθυσμό, ήταν μια διαμαρτυρία κατά της εκπεμπόμενης από την κινητή τηλεφωνία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον διεθνή χώρο, την οποία είχαν υπογράψει όλοι.

Καταθέτω εδώ ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (ΕΕΑΕ) και η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ), κατ'εξοχήν αρμόδιοι φορείς για το θέμα (στους οποίους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία νομικά και επιστημονικά, η έρευνα και η τεκμηρίωση στο πεδίο αυτό, οι μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ο έλεγχος τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης, με τεκμηριωμένες και δημοσιευμένες επιστημονικές θέσεις για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), δεν κλήθηκαν στην εκδήλωση να πουν την επιστημονική θέση τους, η οποία είναι σύμφωνη με τους αρμόδιους διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Οι ομιλητές φάνηκε να αγνοούν (καθώς δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο ενασχόλησης τους), παρά πολλά στοιχεία τα οποία διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρισμούς τους. Ενδεικτικά και μόνο:

- Η ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων (ΚΤ) και Σταθμών Βάσης (ΣΒ) Κινητής Τηλεφωνίας (Κεραίες), εκπέμπουν με μεγίστη ενέργεια μόνο 11 μeV, ενώ το ορατό φώς με 3.000.000 μeV (μέση τιμή). Εάν το φως της λάμπας των εκατομμυρίων μeV δεν θραύει το DNA μας, πόσο μάλλον οι προαναφερθείσες συσκευές των 11 μeV... Την ίδια στιγμή, επειδή απλά υπάρχουμε, ισχυρότατη ιοντίζουσα ακτινοβολία δεκάδων εκατομμυρίων μeV (από το διάστημα, το υπέδαφος, τον αέρα και το στομάχι μας) μας επιβαρύνει κάθε 24 ώρες όσο μία ακτινογραφία θώρακος και δεν παθαίνουμε καρκίνο...

- Οι Σταθμοί Βάσης της Κινητής Τηλεφωνίας εκπέμπουν σε W (Watts) ενώ το ραδιόφωνο και η τηλεόραση σε kW (χιλιάδες Watts) και MW (εκατομμύρια Watts). Ακριβώς λόγω της τεράστιας διαφοράς ισχύος, οπουδήποτε και εάν είμαστε στο λεκανοπέδιο, όσο εκτιθέμεθα σε ακτινοβολία από όλους τους Σταθμούς Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας γύρω μας, εκτιθέμεθα από έναν ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό.

- Η ‘κρυφή’ ακτινοβολία των δορυφορικών, GPS, στρατιωτικών, ναυτικών και μετεωρολογικών σταθμών αποτελεί έως και το 65% της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης του πολίτη και μόνο το 10% οφείλεται στους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας.

- Η ακτινοβολία των τοπικών δικτύων (LAN), WiFi, φούρνων μικροκυμάτων, κ.α. είναι από αστεία έως ανύπαρκτη (σχεδόν μη-μετρήσιμη με όργανα ακριβείας).

- Από τις εκατοντάδες μετρήσεις τις οποίες πραγματοποιήσαμε εμείς και χιλιάδες άλλοι επιστήμονες, γύρω από Σταθμούς Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας, διαπιστώσαμε ότι η συνολική ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση των γειτόνων (από όλες τις υπαρκτές πηγές) ήταν πάντοτε εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές χαμηλότερη των επιπέδων έκθεσης τα οποία ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές (Guidelines), εξαρτώμενη από μια πληθώρα παραγόντων, όπως η εγγύτητα στην κεραία και ο περιβάλλων χώρος.

- Το 30% των ανθρώπων θα εμφανίσει σε κάποια στιγμή της ζωής του κακοήθη νεοπλασία καθώς ο καρκίνος είναι κοινή, εντελώς κοινή νόσος. Είναι αυτονόητο κατά συνέπεια ότι, στην περιοχή ενός Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας ή στην γειτονιά ενός κινηματογράφου, το 1/3 των ανδρών και πάνω από το 1/4 των γυναικών θα αναπτύξουν καρκίνο, χωρίς να ευθύνονται ούτε οι τηλεπικοινωνίες, ούτε βεβαίως η βιομηχανία του θεάματος και ο Harrison Ford...

- Οι ισχυρισμοί ότι η ακτινοβολία των κινητών είναι επιβλαβής παρ’όλη την εξαιρετικά χαμηλή ενέργειά τους και λόγω “μη-θερμικών παλμικών φαινομένων” δεν ισχύουν και δεν αποδείχτηκαν ποτέ. Λειτουργούν απλά ως υπεκφυγή για κάποιους μη-ειδικούς όταν αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι η ακτινοβολία των κινητών είναι εξαιρετικά αδύναμη για την θραύση του DNA...

- Δεν υπήρξε ούτε ένα παράδειγμα παγκοσμίως, όπου ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα επανέλαβε επακριβώς τα πειράματα άλλης αρχικής ομάδος (η οποία να ισχυρίζεται ότι κατέγραψε νεοπλασίες από την χρήση της κινητής τηλεφωνίας) και να κατέληξε στα ίδια αποτελέσματα. Αντίθετα (σταχυολογώντας από την τεράστια διεθνή βιβλιογραφία) η χρήση κινητού τηλεφώνου και η εγγύτητα σε κεραίες δεν σχετίζεται με α) περιστατικά όγκων εγκεφάλου & λευχαιμίας σε πρώιμα στάδια της παιδικής ηλικίας (φορέας μελέτης Imperial College of London, UK, 6900 παιδιά), β) με διάφορες μορφές όγκων και λευχαιμίας σε χρήστες περισσότερο από 21 έτη (φορέας μελέτης Cancer Epidemiology Institute, Copenhagen, Denmark, 420095 χρήστες), γ) δεν έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα του σπέρματος σε βαρείς χρήστες (φορέας μελέτης Indian Fertility Hospital, India, 3640 άνδρες), δ) δεν εμφάνισαν καρκίνο βαρείς χρήστες - επαγγελματίες (φορέας μελέτης US National Cancer Institute, 40581 στρατιωτικοί).

- National Toxicology Program. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αντιεπιστημονικότητα. Δεν είναι η προσωπική γνώμη του συγγραφέως ως καθηγητή Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής.

Είναι από την συνέντευξη σε ειδικούς από το CNN, New York Times, CBS, Forbes και σε άλλους 30 δημοσιογράφους, την οποία παραχώρησε ο Dr. John Bucher, Associate Director και ο Dr. Michael Wyde, toxicologist επικεφαλής του NTP (ηχητικό ντοκουμέντο και κείμενο PDF στο website του NIH).

Εν ολίγοις, οι ανωτέρω συγκέντρωσαν εκατομμύρια ευρώ για να εκθέσουν σε τεράστια και εξωπραγματική ραδιοκυματική ακτινοβολία (εκατοντάδες φορές υψηλότερη αυτής της κινητής τηλεφωνίας) 7000 ποντίκια και αρουραίους για όλη τους την ζωή, συνεχώς και μέχρι τον θάνατό τους. Η συνέντευξη είχε ιλαρότητα (και δυστυχώς μας εξέθεσε ως επιστήμονες στα μάτια των πολιτών) καθώς δεν απάντησαν στα εξής ερωτήματα: Γιατί εμφάνισαν μόνο τα αποτελέσματα από τους αρουραίους και αρνήθηκαν να ανακοινώσουν τα αντίστοιχα για τα ποντίκια; Γιατί οι θηλυκοί ακτινοβολημένοι αρουραίοι δεν εμφάνισαν πρόβλημα από την ακτινοβολία παρά μόνο οι αρσενικοί; Γιατί οι αρουραίοι μάρτυρες (αυτοί που δεν ακτινοβολήθηκαν) ...ψόφησαν νωρίτερα από τους ακτινοβολημένους αρουραίους; Γιατί έκαναν συνεχώς ενέσεις τονωτικές (για ομοιόσταση) στους αρουραίους γνωρίζοντας ότι οι ενέσεις αυτές προκαλούν σβάννωμα καρδιάς και μετά ανέφεραν ότι ...φταίει η ακτινοβολία; Και πολλά – πολλά άλλα που προκαλούν την επιστημονική αξιοπρέπεια. Για την ολοκλήρωση της πληροφορίας, οι “επιστήμονες” αυτοί κατηγορήθηκαν για αμοραλισμό, καθώς τρομολάγνησαν ψευδόμενοι σε βάρος του πληθυσμού για να επιτύχουν με τα χρήματα των φορολογουμένων ταχύτερη εξέλιξη στην καριέρα τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι ο φόβος των πολιτών λόγω ελλιπούς ή /και λανθασμένης πληροφόρησης, ιεραρχικά είναι α) κινητή τηλεφωνία, β) ακτίνες Χ, γ) ραδόνιο και τελευταία δ) υπεριώδης ακτινοβολία. Κατά τον WHO, ή ορθή σειρά είναι η ακριβώς αντίστροφη: α) υπεριώδης ακτινοβολία (κακόηθες μελάνωμα σε έξαρση), β) ραδόνιο (ο υψηλότερος κίνδυνος παγκοσμίως για πρόκληση καρκίνου του πνεύμονος, γ) ακτίνες Χ και τελευταία δ) κινητή τηλεφωνία.

Οι πολίτες χρειάζονται εμπεριστατωμένη ενημέρωση, σε αυτό το πλαίσιο, από ειδικούς επιστήμονες των αρμόδιων φορέων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος. Όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί, μπορεί να περιηγηθεί στον ιστότοπο της ΕΕΑΕ, όπου θα βρει συγκεντρωμένες όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά του στη βάση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης.