ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρέθυμνο: Εκδηλώσεις για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία

Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου, την Τετάρτη 26 Απριλίου, στο Ρέθυμνο.

Ρέθυμνο: Εκδηλώσεις για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής, συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ενημερωτικές δράσεις, με σκοπό την ευρεία και έγκυρη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα προβλήματα από τη συνεχή έκθεση στους θορύβους και τις βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου και βάσει πρόσφατων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Πρόκειται για μια ύπουλη διαδικασία, της οποίας οι άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ευθέως ορατές, ούτε εύκολα αναγνωρίσιμες, υποσκάπτουν όμως συστηματικά την υγεία των πολιτών της Ευρώπης.

Ο θόρυβος προσβάλλει τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως η πρώτη και η τρίτη ηλικία, άτομα σε ανάρρωση, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, αλλά και τις παραγωγικές ηλικίες.

Ειδικά, όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ζωή, επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.

Επίσης, στοιχεία δείχνουν ότι η ηχορύπανση εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ εκτιμήσεις του ΠΟΥ κάνουν λόγο για 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής, που χάνονται κάθε χρόνο, κυρίως στην Δ. Ευρώπη, από κυκλοφοριακούς θορύβους.

Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, με την οδηγία 2002/49/EC, συστήνουν τη δημιουργία μιας κοινής βάσης αντιμετώπισης των προβλημάτων θορύβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να εκκρεμεί η θεσμοθέτηση των αστικών περιοχών, στις οποίες θα ισχύσουν διακεκριμένες διατάξεις ακουστικής άνεσης, με αποτέλεσμα αυτή η συνεχιζόμενη θεσμική υστέρηση να συσσωρεύει για τις επόμενες δεκαετίες ένα ακουστικά ανοχύρωτο κτιριακό απόθεμα και να καταδικάζει τους Έλληνες πολίτες σε συνθήκες υποβαθμισμένης οικιστικής άνεσης.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει, πως η καταπολέμηση του θορύβου και η προληπτική αποφυγή των συνεπειών της έκθεσης στον θόρυβο, είναι υπόθεση όλων μας: «Στον τρόπο διασκέδασης, στην οδήγηση, στις καθημερινές συνθήκες συμβίωσης, η διαφύλαξη ενός ήσυχου ακουστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση ενός ποιοτικά υψηλότερου επιπέδου ζωής, αφορά όλες και όλους μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ρεθύμνου, καθηγητή Νεκτάριο Παπαδογιάννη, στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Πολιτείας, έναντι των κινδύνων από την ηχορύπανση.

Όπως αναφέρει, πολλά ακαδημαϊκά μέλη του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Ρεθύμνου, είναι και μέλη του ινστιτούτου ΕΛΙΝΑ και το τμήμα έχει πολυμελή εκπροσώπηση στα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια.

Επίσης, υποψήφια πόλη για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου του ΕΛΙΝΑ (Ακουστική 2018) είναι το Ρέθυμνο, λόγω της έδρας του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ