ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παχυσαρκία: Ο παράδοξος ρόλος της ηχορύπανσης

Παχυσαρκία: Ο παράδοξος ρόλος της ηχορύπανσης

Δεν ευθύνεται μόνο η άμετρη κατανάλωση φαγητού για την παχυσαρκία, αλλά και η ηχορύπανση, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

 

Εκτιμάται ότι πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, ζουν σε περιοχές όπου η ηχορύπανση που προκαλεί η κίνηση των αυτοκινήτων υπερβαίνει τα επίπεδα των 55dB, το όριο υγείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα μελέτη δύο βρετανικών πανεπιστημίων ανακάλυψε μια σύνδεση ανάμεσα στον θόρυβο λόγω κίνησης και την παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, η μακροχρόνια έκθεση στην ηχορύπανση που προκαλεί η κυκλοφορία των οχημάτων σχετίστηκε με αύξηση του δείκτη μάζας σώματος και της περιμέτρου της μέσης, δείκτες-κλειδιά της παχυσαρκίας.

«Παρότι μέτριος, ο συσχετισμός ήταν υπαρκτός σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα σε όσους ζουν σε περιοχές με αυξημένο θόρυβο λόγω κίνησης και την παχυσαρκία, με περίπου 2% αύξηση στην επικράτηση της παχυσαρκίας για κάθε 10dB επιπλέον θορύβου. Ο συσχετισμός, μάλιστα, παρέμεινε ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, όπως επίσης η κοινωνική και οικονομική κατάσταση τόσο ατομικά όσο και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, λήφθηκε υπόψη η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στην περίπτωση που συνδέονταν με την κίνηση των οχημάτων», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δρ. Samuel Yutong Cai.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη σχέση ηχορύπανσης και παχυσαρκίας, αναλύοντας δεδομένα για πάνω από 500.000 ανθρώπους από τρεις ευρωπαϊκές βιοτράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.

«Είναι γνωστό ότι ο θόρυβος μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής και να διαταράξει τον ύπνο. Πρόσφατες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάζει και τη γενική υγεία, ενώ κάποιες μελέτες έχουν αναδείξει σχέσεις και με καταστάσεις όπως η καρδιακή προσβολή και ο διαβήτης. Ακόμη, ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων ίσως αυξάνει τα επίπεδα του στρες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση», σημειώνει η καθηγήτρια Anna Hansell από το Πανεπιστήμιο του Leicester και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research.

Διαβάστε επίσης:

Ο θόρυβος από τα αεροδρόμια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβος από τα αυτοκίνητα αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Οι πολύβουοι δρόμοι κόβουν χρόνια ζωής

BEST OF NETWORK

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Άνοιγμα καταστημάτων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρεμιέρα με προσοχή, SMS και «κόφτη» στις 2 ώρες

Εξοπλιστικά: Και τώρα... νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Κακλαμανάκης: Νέες αποκαλύψεις - «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα - Θα το πάμε μέχρι τέλους» (vid)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor: Τεράστια ανατροπή – Νέες ομάδες στο παιχνίδι (videos)

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Χαμός στον «αέρα»: Γάτος επιτέθηκε στη Λίτσα Πατέρα!

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο θράσος από διαρρήκτες – Μπήκαν, έφαγαν, κοιμήθηκαν, έκαναν και μπάνιο (pics)

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Καιρός: Θαλάσσιος καπνός στο Ναύπλιο - Το φαινόμενο που προκαλεί εντύπωση (pics - vid)