ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πολύβουοι δρόμοι κόβουν χρόνια ζωής

Όσοι ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους με έντονη κυκλοφορία οχημάτων μπορεί κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι πολύβουοι δρόμοι κόβουν χρόνια ζωής

Ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής από το King's College και το Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό European Heart Journal, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τα επίπεδα θορύβου (ντεσιμπέλ) λόγω του κυκλοφοριακού με το ιατρικό ιστορικό του δείγματος.

Η μελέτη υπέδειξε ότι μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν σε περιοχές όπου τη μέρα ο μέσος θόρυβος του δρόμου ξεπερνούσε τα 60 ντεσιμπέλ, υπήρχαν κατά 4% περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με όσους ζούσαν σε σημεία με θόρυβο κάτω των 55 ντεσιμπέλ.

Οι αυξημένοι θάνατοι στα πιο θορυβώδη μέρη συνδέονται συνήθως με καρδιαγγειακά προβλήματα, πιθανώς λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, των διαταραχών του ύπνου και της πρόκλησης στρες εξαιτίας του συνεχούς θορύβου.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι που έμεναν σε περιοχές με θόρυβο τη μέρα άνω των 60 ντεσιμπέλ λόγω του κυκλοφοριακού, ήσαν κατά μέσο όρο 5% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό, ποσοστό που άγγιζε το 9% για τα άτομα άνω των 75 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει τα 55 ντεσιμπέλ ως το όριο θορύβου πάνω από το οποίο μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας. Οι Βρετανοί ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα είναι μάλλον μικρός για έναν άνθρωπο, σε σχέση με άλλους σοβαρότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, ο διαβήτης κ.α.