ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεφροπαθείς: Αγωνιώδης επιστολή σε Τσίπρα - Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων

Νεφροπαθείς: Αγωνιώδης επιστολή σε Τσίπρα - Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων

Με μία αγωνιώδη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καταθέτουν την ανησυχία τους για τα μέτρα που θα επιφέρει το κλείσιμο της Β' αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στα εισοδήματά τους.

Οι ασθενείς, ζητούν από τον Πρωθυπουργό να τους προστατεύσει από την «περαιτέρω φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση».

Ειδικότερα, στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΝΟ) περιγράφει τον σκληρό καθημερινό αγώνα των νεφροπαθών που καθίσταται «τραγικά άνισος» μετά από 3 Μνημόνια στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις των νεφροπαθών όπως και των άλλων ΑμεΑ έχουν συρρικνωθεί δραματικά οδηγώντας στην οικονομική εξαθλίωση και το κοινωνικό περιθώριο.

«Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι μια βαρύτατη, μη αναστρέψιμη, χρόνια πάθηση που προϋποθέτει την εφόρου ζωής υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας των πασχόντων προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο νεφροπαθής τελικού σταδίου (υπό εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση) περνά τη μισή του ζωή νοσηλευόμενος, καθώς εξαρτάται άμεσα από μηχανήματα και φάρμακα απαραίτητα για την περιοδική ρύθμιση των στοιχειωδέστερων βιολογικών του λειτουργιών» τονίζουν οι νεφροπαθείς.

Με αφορμή την τελική διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η ΠΝΟ ζητά από τον Πρωθυπουργό την δέσμευσή του για την προστασία των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) από την περαιτέρω φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, καθώς και την ανάληψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών αντιμετώπισης της νεφρικής ανεπάρκειας στο ΕΣΥ.

Οι νεφροπαθείς ζητούν τη δημιουργία ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του Ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων με μόλις 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 20 δότες ανά εκατ. πληθυσμού.

Οι βασικές πολιτικές προστασίας που διεκδικούν οι νεφροπαθείς είναι :

- Την προστασία του Διατροφικού Επιδόματος που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς από κάθε περικοπή οριζόντια ή με άλλες παραμέτρους, δηλαδή προστασία από κάθε επιβολή εγχώρια ή Διεθνή που ζητά περαιτέρω περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

- Να μην προσμετράται το Διατροφικό Επίδομα σε κάθε είδους εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση κοινωνικών παροχών (ΕΚΑΣ, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α). Επίσης η μη φορολόγηση του Διατροφικού επιδόματος άμεσα ή έμμεσα. Το διατροφικό επίδομα δίνεται στους νεφροπαθείς για την κάλυψη μέρους του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την διαχείριση της πάθησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της με αξιοπρέπεια προς την υγεία τους, την οικογένεια και το κοινωνικό τους περιβάλλον και δεν έχει τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος

- Την αποκατάσταση των αδικιών των συντάξεων των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) του ιδιωτικού τομέα, που προήλθαν από τους εφαρμοστικούς νόμους του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα των διατάξεων του ν. 4093/12 και της Π.Ν.Π. 4111/2013 και εξομοίωση τους με τις διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου.

- Την εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων των νεφροπαθών από τις περικοπές που προήλθαν από τον νόμο ν.4387/2016 και από τις εφαρμοστικές διατάξεις αυτού. Επίσης να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις από κάθε μελλοντική περικοπή τους.

- Την εξαίρεση των συνταξιούχων νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) είτε είναι αναπηρίας είτε γήρατος από τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων και σε κάθε περίπτωση να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τις διατάξεις του ν.4387/2016.

- Να συνεχιστεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και μετά το 2019.

- Την διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) όπως αυτό ισχύει σήμερα.

- Την επαναφορά των ευνοϊκών διατάξεων συνταξιοδότησης των συζύγων των νεφροπαθών, που αποτελούν βασικούς συμπαραστάτες στην διαχείριση της πάθησης

Τέλος, οι νεφροπαθείς ζητούν την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης της «συνεχιζόμενης θεραπείας» για όλους τους νεφροπαθείς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ εξηγώντας πως «στους νεφροπαθείς η διακοπή ασφαλιστικής ικανότητας δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην διαχείριση της πάθησης με σημαντικές συνέπειες στην υγεία τους. Ως τώρα το ΙΚΑ χορηγεί ασφαλιστική ικανότητα για την ιατρική περίθαλψη λόγω συνεχιζόμενης θεραπείας εφόσον διαρκεί η πάθηση (Α.Ν. 1846/51), ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι οικείες διατάξεις όπως ισχύουν (ν. 3655/2008).».

Διαβάστε ακόμη:

Η υγεία σε λίστα αναμονής: Από το ΕΣΥ μέχρι τις μεταμοσχεύσεις...

BEST OF NETWORK

PlusQueen