ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υγεία σε λίστα αναμονής: Από το ΕΣΥ μέχρι τις μεταμοσχεύσεις...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς της Ικαρίας μετά και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό θανάτου νεφροπαθούς. Ο άτυχος άνδρας δεν άντεξε στην ταλαιπωρία των συνεχών μετακινήσεων στη Σάμο και στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να καταλήξει. 

Η υγεία σε λίστα αναμονής: Από το ΕΣΥ μέχρι τις μεταμοσχεύσεις...

Συγκεκριμένα, οι νεφροπαθείς της Ικαρίας, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές στη νοσοκομειακή υποδομή του νησιού αναγκάζονται να ταξιδέψουν, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες στις πιο κοντινές μονάδες αιμοκάθαρσης. Η κατασκευή και οργάνωση του νέου τμήματος Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, χρόνιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά φαίνεται να έχει μπει στον πάγο, δεδομένων και του συρρικνωμένου προϋπολογισμού υγείας. Το θέμα απασχόλησε και τη βουλή με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά να καταθέτει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το φλέγον ζήτημα.

Ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας μεγάλο ζητούμενο

Η συνεχής υποβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχόμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών υγείας να εφαρμόζονται, σχεδόν ανεξέλεγκτα, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Οι οικονομολόγοι της υγείας έχουν εδώ και χρόνια προειδοποιήσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η υποβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων και των υποδομών υγείας επιφέρει τελικά το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ζητούμενο, όπως επισημαίνουν, είναι η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και όχι η διαρκής συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, καθώς επιβαρύνεται το επίπεδο υγείας του πληθυσμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΕΣΥ, ειδικά σε περίοδο κρίσης όπου και η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία περιστέλλεται.

Δύο χρόνια στην ουρά για μεταμόσχευση οι νεφροπαθείς με ζώντα δότη

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της επιτακτικής ανάγκης εξορθολογισμού της δημόσιας δαπάνης για την υγεία αποτελεί η περίπτωση των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους.

Περίπου 10.000 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην Ελλάδα με ετήσιο κόστος κοντά στα €400.000.000, όταν το κόστος της μεταμόσχευσης νεφρού ανέρχεται μόλις στο 1/10 επισημαίνουν οι ειδικοί ιατροί.

Βασικό πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η εύρεση κατάλληλου μοσχεύματος, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ουραγό στην ΕΕ και στη δωρεά οργάνων με 3,5 δότες/εκατομμύριο πληθυσμού, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Πηγή του ΕΟΜ αποκαλύπτει επίσης, ότι ακόμα και στην περίπτωση νεφροπαθών για τους οποίους υπάρχει ζώντας δότης η αναμονή για μεταμόσχευση αγγίζει τα δύο χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους, αλλά και κόστους για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Τοιχογραφία στην πρόσοψη του ΑΧΕΠΑ ενθαρρύνει τη δωρεά οργάνων

Οι προτάσεις της ΝΔ για μεταμοσχεύσεις & δωρεά οργάνων

Μεταμοσχεύσεις: Αυξήθηκαν 20% οι δότες οργάνων - Στην τελική ευθεία το Εθνικό Σχέδιο του υπ. Υγείας