ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ: Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση - Στα μωβ σήμερα διάσημα κτίρια

Η έγκαιρη διάγνωση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι το κλειδί για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση και για μια, όσο το δυνατόν, φυσιολογική ζωή των ασθενών.

Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ: Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση - Στα μωβ σήμερα διάσημα κτίρια

Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου κάθε έτους.

Τα ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή (βλάβες, εξοίδηση, έλκη και αιμορραγία) του πεπτικού συστήματος. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό), ενώ η νόσος Crohn είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Και οι δύο παθήσεις είναι αντιμετωπίσιμες και μέσω της κατάλληλης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, μεταξύ αυτών περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πάσχουν από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα.

Όπως επισημαίνει η ΕΟΜΙΦΝΕ, η έγκαιρη διάγνωση των ΙΦΝΕ μπορεί να επιτευχθεί με άμεση επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο των ασθενών που εμφανίζουν διαρροϊκές κενώσεις, κοιλιακό άλγος και απώλεια αίματος από το πεπτικό. Εξίσου μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ έχει και η τακτική τους παρακολούθηση από γαστρεντερολόγο, δεδομένου ότι οι συνεχείς εξελίξεις στο πεδίο της φαρμακευτικής αγωγής συμβάλλουν στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής για τους πάσχοντες.

Η χώρα μας διαθέτει πλέον πολλά εξειδικευμένα κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας και σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων που μπορούν να παρακολουθήσουν εξαιρετικά τους ασθενείς.

Παράλληλα, η ΕΟΜΙΦΝΕ συμμετέχει δραστήρια στην προσπάθεια της European Crohn’s and Colitis Organization (ECCO) για την κατάρτιση Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Διάγνωση και Θεραπεία των νόσων αυτών, τόσο για γιατρούς όσο και για ασθενείς.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ, η Πανευρωπαϊκή Οργάνωση Ασθενών με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα (European Federation of Crohn’s and Colitis’ Associations – EFCCA), μαζί με τα 31 μέλη της –μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας– και άλλες οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο, ενώνουν τις προσπάθειές τους γύρω από την καμπάνια «Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ», προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό και να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας και σε συνεργασία με τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές αρχές παγκοσμίως, θα φωταγωγηθούν διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια με μωβ χρώμα –το χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ.

Τα ορόσημα/κτήρια/μνημεία που θα φωταγωγηθούν είναι τα εξής:

1. Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα

2. Το Γλυπτό Ομπρέλες στη Θεσσαλονίκη

3. Το Δημαρχείο στην Καβάλα

4. Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Δράμα

5. Η Ακρόπολη των Σερρών - Κουλάς στις Σέρρες

6. Το Δημαρχείο στην Κοζάνη

7. Η Κεντρική Γέφυρα στα Τρίκαλα

8. Η Ιατρική Σχολή στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα

9. Το Άγαλμα του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα στην Καρδίτσα

10. Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη στα Ιωάννινα

11. Τα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα

12. Η Ξύλινη Γέφυρα στη Λευκάδα

13. Τα Σιντριβάνια στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α' στην Πάτρα

14. Το Παλαιό Δημαρχείο στην Αίγινα

15. Το Παλαιό Δημαρχείο στη Μυτιλήνη

16. Το Δημαρχείο στο Ρέθυμνο

17. Η Ενετική Λότζια - Δημαρχείο Ηρακλείου στο Ηράκλειο

18. Το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

19. Το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο λιμάνι της Χίου

Οι εικόνες των φωταγωγημένων διάσημων ορόσημων/μνημείων/κτηρίων θα δημοσιευθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτω από τα hashtag #unitedwestand2017 και #worldibdday2017.

Παράλληλα, η ΕΟΜΙΦΝΕ διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της στο Ναύπλιο (9-11 Ιουνίου 2017), όπου θα παρουσιαστούν από Έλληνες και προσκεκλημένους ξένους ομιλητές οι τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία των ΙΦΝΕ.

Τα άτομα με ΙΦΝΕ ζουν πολεμώντας καθημερινά συμπτώματα όπως η χρόνια κόπωση, ο πόνος, το άγχος, η κατάθλιψη και το αίσθημα απομόνωσης, συμπτώματα που πολύ συχνά κανένας δεν «βλέπει».

Διαβάστε ακόμη:

Ελκώδης κολίτιδα-Νόσος του Crohn: Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο ΙΦΝΕΦλεγμονώδη νοσήματα εντέρου: Ποια η σχέση τους με τη βιταμίνη D;

Σημάδια που δείχνουν φλεγμονή στο έντερο