ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολυμπήστε άφοβα στα νερά της Ελλάδας - Με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

Όχι μόνο γαλανές, δροσερές και πανέμορφες, αλλά την ίδια στιγμή, και πεντακάθαρες είναι οι ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Κολυμπήστε άφοβα στα νερά της Ελλάδας - Με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του, ο Οργανισμός, αλλά και η ΕΕ έκριναν ότι οι περιοχές κολύμβησης της χώρας πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» σε ποσοστό 97%.

Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται ότι το 85% των περιοχών κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2016, πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας», γεγονός που σημαίνει ότι ήταν, σχεδόν απαλλαγμένες από ρύπους επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα οι περιοχές κολύμβησης που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας όπως ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν το 96%.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τη θετική τάση των τελευταίων 40 ετών για ολοένα και καθαρότερα ύδατα σε παραλίες και περιοχές κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης συλλέχθηκαν αναλύσεις δειγμάτων υδάτων από περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης. Τα δείγματα των υδάτων κολύμβησης που συλλέγονται παρακολουθούνται για περιττωματική μόλυνση από λύματα και κτηνοτροφικά απόβλητα.

Το 2016, το 96,3% των περιοχών πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις «επαρκούς ποιότητας» όπως ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ περί υδάτων κολύμβησης. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 96,1% που καταγράφηκε το 2015. Πάνω από το 85% (85,5) των περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» των υδάτων που ορίζονται στην οδηγία, έναντι ποσοστού 84,4% το 2015.

Η έκθεση αφορά τοποθεσίες κολύμβησης σε ολόκληρη την ΕΕ, στην Αλβανία και στην Ελβετία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη είναι πολύ καθαρότερα απ' ό,τι πριν από σαράντα χρόνια, όταν μεγάλες ποσότητες ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων εξακολουθούσαν να απορρίπτονται στο νερό. Παράλληλα με την έκθεση, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης έναν επικαιροποιημένο διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις κάθε περιοχής κολύμβησης. Επικαιροποιημένες εκθέσεις ανά χώρα και πληροφορίες σχετικά με την οδηγία διατίθενται στους δικτυακούς τόπους του ΕΟΠ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα ύδατα κολύμβησης.