ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος τα χειρουργεία στο Παίδων Πεντέλης & το Χατζηκώστα Ιωαννίνων - Λεφτά δεν υπάρχουν...

Άλλο ένα χτύπημα δέχεται το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ εξαιτίας των μειωμένων προϋπολογισμών, το οποίο όμως αυτή τη φορά, έχει άμεσο αντίκτυπο σε παιδιά.

Τέλος τα χειρουργεία στο Παίδων Πεντέλης & το Χατζηκώστα Ιωαννίνων - Λεφτά δεν υπάρχουν...

Συγκεκριμένα, οι ορθοπεδικοί στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων αναστέλλουν σοβαρές ορθοπεδικές επεμβάσεις, λόγω ένδειας χρημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών που βρίσκονται στις μακρές λίστες αναμονής.

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης, οι ορθοπεδικοί έχουν ήδη παγώσει τις επεμβάσεις 9 παιδιών, τα οποία χρειάζεται να χειρουργηθούν άμεσα για σοβαρές παθήσεις στην σπονδυλική στήλη, όπως για παράδειγμα η παραλυτική μορφή της σκολίωσης. Παράλληλα, έχουν ενημερώσει τους γονείς τους για την εμπλοκή που προκύπτει λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων.

Ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος, περί τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τα κονδύλια για την ορθοπεδική κλινική. Το ποσό που αναλογεί στους ορθοπεδικούς για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού είναι περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που δεν καλύπτει όμως τις ανάγκες των ασθενών.

Η πίεση που δέχεται η ορθοπεδική κλινική και από οικονομικής πλευράς και από πλευράς ασθενών, ώθησε τη διευθύντρια στην Ορθοπεδική κλινική, κυρία Ιωάννα Πασπάτη, να αποστείλει επιστολή στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα και να διατίθεται το χρηματικό ποσό για τα υλικά που χρειάζονται» τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας πως «οι ανάγκες των παιδιών δεν μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ απέστειλε επιστολή για το θέμα αυτό και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εν τω μεταξύ, δίμηνη αναστολή των τακτικών ορθοπεδικών επεμβάσεων αποφάσισαν οι χειρουργοί και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων για λόγους οικονομικούς. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος και τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν πρόσφατα να μην πραγματοποιηθούν «ορθοπεδικά χειρουργεία Ιουλίου - Αυγούστου από τη λίστα χειρουργείων, λόγω υπέρβασης του ορίου μηνιαίας δαπάνης ορθοπεδικού υλικού για την κάλυψη τακτικών και έκτακτων περιστατικών, ύψους 90.000 ευρώ σύμφωνα με τον κώδικα του προϋπολογισμού». Επιπλέον, η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε σύσταση στους ορθοπεδικούς για συμμόρφωσή τους από εδώ και στο εξής στην τήρηση του ορίου δαπανών.

Η ερώτηση της κυρίας Παπακώστα

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την αναστολή σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα, η Βουλευτής αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το έτος 2017 ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ για την κάλυψη των αναγκών της ορθοπεδικής κλινικής διατίθενται μόλις 60.000 ευρώ. Για αυτό τον λόγο η διοίκηση του νοσοκομείου, στο τέλος του Απριλίου, ενημέρωσε τους ιατρούς πως έως το τέλος του έτους δεν θα είναι δυνατή η διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων που απαιτούν ακριβά υλικά.

Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει πως στην ορθοπεδική κλινική του Παίδων Πεντέλης διεξάγονται εξειδικευμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπισης σοβαρών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Το κόστος των απαραίτητων υλικών για κάθε επέμβαση κυμαίνονται από 6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί μία λίστα αναμονής 12 παιδιών, τα οποία, όπως υπογραμμίζει η Βουλευτής, δεν μπορούν να χειρουργηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Επισημαίνει επιπλέον, πως σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείου, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα, να υπάρχει μόνο μία φορά τον μήνα η δυνατότητα διεξαγωγής μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, υπό την προϋπόθεση, σαφώς, πως είναι δυνατή και η κάλυψη των απαραίτητων υλικών.

Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί αναστολής ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Παίδων Πεντέλης και ποιος είναι ο προϋπολογισμός του για το έτος 2017. Τέλος, ζητά να ενημερωθεί, με ποιο τρόπο προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επέμβει, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναστολή σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων, πράγμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Η θέση του κ. Οικονόμου

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θλίψη, αλλά και μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης δεν επαρκεί για τη διεξαγωγή σοβαρών ορθοπεδικών επεμβάσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναγκαστική μετάθεση χειρουργείων για το επόμενο έτος. Η Κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, λάμπει δια της απουσίας της. Πότε άραγε θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της υγείας, τα οποία πλέον χτυπούν την πόρτα και των μικρότερων σε ηλικία ασθενών;

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να έχει την προσοχή της μόνο στην προετοιμασία επικοινωνιακού τύπου επισκέψεων και να σκύψει πάνω στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες».