ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: «Απαράδεκτη τραγωδία» οι 35 θάνατοι από ιλαρά στην Ευρώπη

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ιλαρά τον τελευταίο έναν χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΠΟΥ: «Απαράδεκτη τραγωδία» οι 35 θάνατοι από ιλαρά στην Ευρώπη

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τους θανάτους –οι οποίοι είναι δυνατό να προληφθούν χάρη στον εμβολιασμό– ως «απαράδεκτη τραγωδία».

Το τελευταίο θύμα της ιλαράς ήταν ένα εξάχρονο αγόρι στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.300 περιστατικά της λοιμώδους νόσου.

Τους περισσότερους θανάτους από ιλαρά, 31 στον αριθμό, μετρά η Ρουμανία, ενώ θάνατοι έχουν καταγραφεί και στη Γερμανία και την Πορτογαλία από τον Ιούνιο του 2016.

Η Δρ Σουζάνα Τζακάμπ, διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ, δήλωσε σχετικά: «Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την ασθένεια που προλαμβάνεται με τα εμβόλια αποτελεί απαράδεκτη τραγωδία».

bigstock 142199822

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα που, παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμο ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικά προσιτό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών παγκοσμίως και δυστυχώς η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η Τζακάμπ ενθαρρύνει όλες τις χώρες στις οποίες ενδημεί η ιλαρά να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να αναχαιτίσουν τη μετάδοση της νόσου εντός των συνόρων τους, ενώ συνιστά σε όσες χώρες έχουν ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο να κρατήσουν ψηλά τις άμυνές τους και να διατηρήσουν ψηλά την εμβολιαστική τους κάλυψη, αναφέρει το BBC.

Η ιλαρά είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια και ο καθολικός εμβολιασμός (95% του πληθυσμού) είναι δυνατό να αποτρέψει την εξάπλωσή της.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τους νόμους της σχετικά με τον εμβολιασμό.

Από την άλλη, η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά ενάντια σε 12 κοινές ασθένειες πριν εγγραφούν σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι, απέδωσε εν μέρει τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στη «διάδοση αντι-επιστημονικών θεωριών» –όπως αυτές που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό ή άλλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Διαβάστε επίσης:

ECDC: Η «συγκέντρωση ανεμβολίαστων ανθρώπων» φέρνει επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη – Ζητά εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Ιταλία: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς λόγω άρνησης του εμβολιασμού

Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια, αιτία αναζωπύρωσης πολλών ασθενειών

Έντονη η ανησυχία του ΠΟΥ για τη «διστακτικότητα» απέναντι στα εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ