ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FDA: Προειδοποίηση για τον χυμό γκρέιπφρουτ - Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζεται

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

FDA: Προειδοποίηση για τον χυμό γκρέιπφρουτ - Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζεται

Μάλιστα, ο FDA ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες να περιλαμβάνουν στο φύλλο οδηγιών χρήσης συγκεκριμένων σκευασμάτων προειδοποιήσεις κατά της κατανάλωσης χυμού γκρέιπφρουτ ή βρώσης του φρούτου κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τον χυμό γκρέιπφρουτ, ο χυμός επιτρέπει σε μεγαλύτερη ποσότητα της δραστικής ουσίας να εισέλθει στην αιματική ροή. Και όταν κυκλοφορεί πολύ φάρμακο στο αίμα, τότε ίσως εκδηλωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες», εξηγεί η Σιεου Μέι από τον FDA.

statines

Αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα φαρμάκων που επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ η αμερικανίδα αξιωματούχους δίνει έμφαση σε κατηγορίες σκευασμάτων, όπως:

- Οι στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης

- Τα αντιϋπερτασικά

- Τα αγχολυτικά

- Τα κορτικοστεροειδή για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

- Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού

- Κάποια αντισταμινικά.

«Ο χυμός του γκρέιπφρουτ δεν επηρεάζει όλα τα φάρμακα. Και η σοβαρότητα της αλληλεπίδραση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού που πίνει κανείς», καταλήγει η προειδοποίηση του FDA.

Διαβάστε επίσης:

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τις επιπτώσεις της υψηλής σε λιπαρά διατροφής

Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει ένα... γκρέιπφρουτ