ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΑΣΩ: Ο Πολάκης να ζητήσει δημόσια συγνώμη για όσα προσβλητικά είπε

Απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ο οποίος μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε στις ιδιωτικές κλινικές που καταβάλλουν clawback μεταξύ των οποίων και στον όμιλο ΙΑΣΩ, ο οποίος ωστόσο έχει χαμηλό ποσοστό επιστροφής, όπως είπε, δίνει η διοίκηση του ομίλου.

ΙΑΣΩ: Ο Πολάκης να ζητήσει δημόσια συγνώμη για όσα προσβλητικά είπε

Η διοίκηση του Ιασώ, χαρακτηρίζει την ενημέρωση του υπουργού μονομερή, και αναμένει όπως τονίζει, «την άμεση απάντηση του κ. Πολάκη, αναφορικά με την δημοσιοποίηση του πίνακα και των συνοδών στοιχείων όλων των κλινικών, πριν ο όμιλος, προβεί σε οποιαδήποτε άλλη αυτονόητη ενέργεια».

Επιπλέον, σύμφωνα με την διοίηση, η εταιρεία ΙΑΣΩ εμφανίζει τη μεγαλύτερη υστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα τους 4 από τους 12 μήνες του 2016 όταν οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, έχουν πληρωθεί και έχουν πάρει χρήματα και για το 2017. Η διοίκηση του ομίλου, ζητά από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά είπε και να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Αναλυτικά, η απάντηση του ΙΑΣΩ έχει ως εξής:

«Πριν από λίγο ενημερωθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης ανέφερε ότι η εταιρεία ΙΑΣΩ συγκριτικά μάλιστα με άλλες εταιρείες - κλινικές «σοβαρές», είχε χαμηλό ποσοστό επιστροφής - CLAW BACK μεγέθους 7%. Παράλληλα αυτό το συνδύασε με διάφορα ανήκουστα και πρωτάκουστα δήθεν στοιχεία για Υπουργό και μάλιστα Υγείας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τόσο τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό, τους Βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση όσο και τους τηλεθεατές, ότι όσα αναφέρθηκαν προσβάλλουν την εταιρεία μας, τη νοημοσύνη μας και το κοινό αίσθημα - κοινό νου. Γιατί όσα ανέφερε, απέχουν πλήρως από την πραγματικότητα. Αγνοεί παντελώς την ουσία και τα άλλα δεδομένα που οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό του CLAWBACK, που είναι 7,96%. Σήμερα εμείς αρκούμαστε να πούμε ότι αφενός μεν το ποσοστό θα έπρεπε να είναι μηδενικό, αφετέρου ότι μια εταιρεία που έχει σημαντική μείωση του τζίρου της, αλλά και των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ, κατά το έτος 2014, είναι φυσικό να έχει αυτό το ποσοστό. Όταν μάλιστα συνδυαστικά έχει πολύ χαμηλά ποσοστά διπλών KEN, επανεισαγωγών, χρεώσεων εξετάσεων ανοικτής νοσηλείας την ώρα που νοσηλεύεται ένας ασθενής, όταν έχει μεγάλο αριθμό κλινών Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Νεογνών (112) και μεγάλο αριθμό κλινών νοσηλείας (486) και όταν ιδίως είναι εντάσεως Μαιευτικών περιστατικών, είναι αυτονόητο το χαμηλό ποσοστό. Οταν τέλος με την ασκούμενη καθημερινή πολιτική της Διοίκησης της εταιρείας επιδιώκεται η μείωση του κόστους και των επιβαρύνσεων προς τους ασφαλισμένους και τους νοσηλευόμενους, τότε επίσης είναι αυτονόητο ότι το ποσοστό αυτό είναι δικαιολογημένο και θα έπρεπε να είναι μηδενικό.

Αντί ο Αναπληρωτής Υπουργός να εξετάσει πρώτα ποιοι ευθύνονται για τα τραγικά λάθη υπολογισμού του CLAWBACK 2014 για τα οποία όλες οι κλινικές έκαναν ενστάσεις οι οποίες ακόμα εκκρεμούν.

Αντί να μας καλέσει για να του δώσουμε απαντήσεις στις απορίες του που είχε ως υποχρέωση να κάνει ή να καλέσει τους εκπροσώπους των κλινικών, που έχει αρνηθεί να τους δει από την ορκωμοσία του έως σήμερα.

Αντί τέλος πάντων να φροντίσει να ενημερωθεί και να διασταυρώσει κάθε πληροφορία ως όφειλε.

Αντί όλων αυτών, ο Υπουργός επέλεξε μονομερή ενημέρωση, που οδήγησε σε αυτές τις αλόγιστες και προσβλητικές εκφράσεις για την ποιότητα και το κύρος της εταιρείας μας, για τις οποίες τον καλούμε άμεσα να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Υπενθυμίζουμε ότι την εταιρεία ΙΑΣΩ απαρτίζουν περισσότεροι από 12.500 μέτοχοι, που είναι κυρίως γιατροί. Με την ευκαιρία αυτή θέτουμε υπόψη του Υπουργού και όχι μόνο ότι μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΙΑΣΩ υπάρχει η εταιρεία ΙΑΣΩ General και ΙΑΣΩ Λάρισας που για το 2014 τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν Claw back 39% και 38% αντίστοιχα.

Επίσης ενημερώνουμε ότι η εταιρεία ΙΑΣΩ εμφανίζει τη μεγαλύτερη υστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ πχ δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα τους 4 από τους 12 μήνες του 2016 όταν αν όχι όλες, οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρωθεί και έχουν πάρει χρήματα και για το 2017. Αυτά για όσους αρέσουν οι συγκρίσεις.

Αναμένουμε την άμεση απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, την δημοσιοποίηση του πίνακα και των συνοδών στοιχείων όλων των κλινικών, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη αυτονόητη ενέργεια».