ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠαΓΝΗ: Απαράδεκτη η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική

ΠαΓΝΗ: Απαράδεκτη η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική

Για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι.

 

Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως τα δύο τμήματα, βραχείας νοσηλείας και οξέων περιστατικών, διαθέτουν με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα τουλάχιστον 50 με 55. Υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη προσωπικού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία προς αναζήτηση βοήθειας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Έτσι και η Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ δέχεται ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο νοσηλευομένων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο συνήθης αριθμός κρεβατιών και η παρουσία των ράντζων να αυξάνεται διαρκώς, αποτελώντας πλέον ένα σχεδόν μόνιμο φαινόμενο. Η κατάσταση αυτή, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και προσωπικό, επιβαρύνεται από το γεγονός ότι στην κλινική νοσηλεύονται άνθρωποι που για διάφορους λόγους θα έπρεπε να βρίσκονται αλλού, όπως π.χ. χρόνιοι υπολειμματικοί ασθενείς που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες δομές-ξενώνες ή άνθρωποι εξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε κατάλληλες δομές, όπως είναι μια μονάδα νοσηλείας Διπλής Διάγνωσης. Αυτό δεν γίνεται, όχι από λάθος ή κακό συντονισμό, αλλά απλούστατα λόγω έλλειψης αυτών των δομών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους ασθενείς της κλινικής με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή και άστεγους, οι οποίοι καταφεύγουν στην κλινική, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη λειτουργία της.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο να αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων, διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια.

Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά αντίθετα είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στο χώρο της Ψυχικής Υγείας που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με ευλάβεια και η σημερινή, κλείνοντας μεγάλα ψυχιατρεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) χωρίς να αναπτύξουν άλλες δημόσιες δωρεάν Δομές Νοσηλείας, χωρίς ν’ αναπτύξουν ένα μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο Κοινωνικής Ψυχιατρικής, διογκώνοντας όμως τον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα με μοναδικό ευεργετημένο τις Μ.Κ.Ο. που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας των ψυχικά ασθενών.

Έτσι, σήμερα η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι-προαύλια αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του σωματείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, καθώς και ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.

Πηγή: Newsbomb.gr