ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θριάσιο: Συνθήκες που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) επισημαίνει τις απαράδεκτες συνθήκες, που επικρατούν στη Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Θριάσιο: Συνθήκες που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Η ανακοίνωση χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «όποιος μπει στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, αντικρίζει ένα θέαμα, που τον αφήνει άναυδο» .

Υπάρχουν ράντζα σε κάθε γωνιά και σε κάθε διάδρομο της κλινικής, οι ασθενείς είναι στριμωγμένοι, ενώ όσοι από αυτούς είναι χρόνιοι πάσχοντες και θα έπρεπε να έχουν μεταφερθείς, παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών.

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., έχει ως εξής:

«Νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο μόνο νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Αν και ο κίνδυνος για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων (λόγω και της ανυπαρξίας οδού διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου) και η ανάγκη για άμεση διαρρύθμιση της κλινικής (μέχρι τη μεταστέγαση της σε καταλληλότερο χώρο), η ύπαρξη επικουρικών κλινών (ράντζων) ακόμα και στο χώρο της τραπεζαρίας καθώς και η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καταγράφεται ρητώς και στη σχετική απόφαση της Α Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Αττικής (στις 22/3/2019) ΔΕΝ έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης.

Δεν εφαρμόζεται ούτε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Θριάσιου νοσοκομείου για αποστολή αιτήματος στο ΕΚΕΠΥ για αναστολή της εφημερίας της κλινικής, όταν η πληρότητα ξεπεράσει το 100% της δυναμικότητας της κλινικής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκεί που οι «εκλεκτοί του συστήματος» φροντίζουν να «στέλνουν» όσους προσέρχονται, στις κλινικές άλλων νοσοκομείων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Εντάθηκε το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας (πολυάριθμες βραχυχρόνιες νοσηλείες των ασθενών που υποτροπιάζουν), αυξήθηκαν τα ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, μεγάλωσε ο αριθμός των άστεγων ατόμων με ψυχικές διαταραχές, προχώρησε η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας (Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση) που έκλεισαν δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια, η ανεργία, η εντατικοποίηση, υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής.

Αποδείχθηκε ότι η πολιτική της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την εξάλειψη των ασυλικών συνθηκών νοσηλείας, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικότερων αντιλαϊκών αλλαγών στην Υγεία που στοχεύουν :

-να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη και το κόστος της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών και να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειες τους

-να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις Μ.Κ.Ο. και άλλα «ευαγή» ιδρύματα που θα παρέχουν φτηνές, υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας και θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους.

-να επεκταθεί η λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των ΜΚΟ

Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

- να ληφθούν μέτρα για την άμεση διαρρύθμιση της Ψυχιατρικής κλινικής, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη μεταστέγαση της κλινικής σε καταλληλότερο χώρο.

-να ενισχυθεί άμεσα η κλινική με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

-να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών όλες οι υπάρχουσες Ψυχιατρικές κλινικές και να δημιουργηθούν νέες Ψυχιατρικές Κλινικές, πλήρως στελεχωμένες, για να καλύπτονται οι ανάγκες

-να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προατατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες) που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους

-να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα για να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

-να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό,: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματα τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού στο Θριάσιο