ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ξεπερνά τους 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία: Η απάντηση του Άγ. Σάββα στην ΠΟΕΔΗΝ

Δεν ξεπερνά τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιο του 2016, ο χρόνος αναμονής για τους καρκινοπαθείς που έχουν ανάγκη από ακτινοθεραπείες, σύμφωνα με την διοίκηση του Αγ. Σάββα.

Δεν ξεπερνά τους 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία: Η απάντηση του Άγ. Σάββα στην ΠΟΕΔΗΝ

«Υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση», αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Γεώργιος Δενδραμής, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, που κάνει λόγο για ουρές και λίστες στο ΕΣΥ από καρκινοπαθείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία, με αποτέλεσμα 13.000 να καταλήγουν από φρικτούς πόνους και αβοήθητοι.

«Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση και προσθέτει ακόμη:

Σε πλήρη λειτουργία δύο νέοι επιταχυντές

«Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή. Τα περιστατικά όλα καλύφθηκαν από τους νέους γραμμικούς επιταχυντές υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι παρέχουν καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία. Θα ακολουθήσει και η απόσυρση - πολύ σύντομα - ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, η Διοίκηση στα τέλη του 2016 υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής, και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα.

Επίσης ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», το οποίο –πέραν των συμβατικών θεραπειών- χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στα πλαίσια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα.

Νέος γραμμικός επιταχυντής στο Κέντρο Ν. Κούρκουλος

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται προσπάθεια για ανεύρεση πόρων αλλά και για τη μεταφορά αδιάθετου γραμμικού επιταχυντή (η τοποθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα αφού και ο χώρος είναι έτοιμος αλλά και το προσωπικό υπάρχει), ο οποίος θα αντικαταστήσει, τον γραμμικό επιταχυντή 25ετίας. Υπογραμμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είχε αγοραστεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας αλλά επειδή, υποδομές και προσωπικό δεν υπήρχαν, τοποθετήθηκε τότε στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ. Επιδίωξή μας επίσης είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής.

Στην επίτευξη της σημαντικότατης αυτής μείωσης του χρόνου αναμονής, βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό Νοσοκομείου μας (Επιστήμονες υγείας - Διοικητικό -Τεχνικό), στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Γίνεται επίσης σαφές ότι το προσωπικό του νοσοκομείου λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων γραμμικών επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ΑΝΩΝΥΜΟΥ.

Ένας νέος επιταχυντής που θα αντικαταστήσει 2 κοβάλτια

Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο, θα δώσει την δική της απάντηση με την έγκριση προμήθειας του νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα 2 κοβάλτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία και θα αποσυρθούν.

Τέλος στο νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο σύγχρονες μονάδες διάλυσης φαρμάκων (μια στον κεντρικό κτίριο και μία στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος». Οι διαλύσεις γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου (Νοσηλευτές, βοηθούς φαρμακείου, παρασκευαστές κ.λ.π.), τηρουμένων των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας. Την επιστημονική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι επιστήμονες υγείας (Φαρμακοποιοί)».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Οι καρκινοπαθείς μας απόγονοι του Οδυσσέα - 13.000 πεθαίνουν με φρικτούς πόνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ