ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρδιολογικό Νοσοκομείου «Παπανικολάου»: Αίτημα για νέο εξοπλισμό

Αίτημα ενίσχυσης του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με την αγορά εξοπλισμού υπέβαλε ο συντονιστής διευθυντής του Τμήματος, Ιωάννης Ζαρίφης, με επιστολή του προς στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Καρδιολογικό Νοσοκομείου «Παπανικολάου»: Αίτημα για νέο εξοπλισμό

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαρίφης ζητά ενίσχυση του Καρδιολογικού Τμήματος με την αγορά κεφαλής διοισοφάγειου υπέρηχου για τον υπερηχοτομογράφο Τ8 καθώς και δυο ηλεκτροκίνητων βαρέως τύπου κλινών για την Στεφανιαία Μονάδα. Το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας κεφαλής του διοισοφάγειου υπέρηχου ανέρχεται στις 18.000 ευρώ, ενώ το κόστος των δύο κλινών σε 4.500 ευρώ.

«Εδώ και μερικούς μήνες έχει χαλάσει η κεφαλή διοισοφάγειου υπερήχου του υπερηχοτομογράφου ο οποίος είναι παλιός και οι ανάγκες καλύπτονται με μηχανήματα που δανειζόμαστε από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Προσπαθούμε να προμηθευτούμε νέο υπερηχοτομογράφο μέσω ΕΣΠΑ αλλά μέχρι να γίνει αυτό μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες με τον υπάρχοντα εφόσον αγοραστεί κεφαλή διοισοφάγειου υπέρηχου», εξηγεί ο κ. Ζαρίφης.

Παράλληλα αναφέρει ότι στην ανακατασκευασμένη, πριν από μερικούς μήνες, Στεφανιαία Μονάδα με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπάρχουν δύο κλίνες οι οποίες είναι χειροκίνητες που επιβαρύνουν λειτουργικά το προσωπικό και θα πρέπει να αντικατασταθούν.

«Είχαμε συζητήσει το θέμα της ενίσχυσης του Καρδιολογικού Τμήματος με εκπροσώπους της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης Στεφανιαίας Μονάδας που έγιναν πριν μερικούς μήνες, και έδειξαν ενδιαφέρον. Γι' αυτό τους έστειλα εγγράφως το αίτημα και πιστεύω ότι θα έχει θετική εξέλιξη», προσθέτει ο κ. Ζαρίφης.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά ο ίδιος, μόνο κατά τη διάρκεια του 2016 στο Καρδιολογικό Τμήμα του Παπανικολάου νοσηλεύτηκαν πάνω από 4.600 ασθενείς, εισήχθησαν στη Στεφανιαία Μονάδα 1.160 ασθενείς, ενώ στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία 2.400 ασθενείς και σε αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων 800. Επιπλέον στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας εμφυτεύτηκαν 50 απινιδωτές και 110 βηματοδότες ενώ στα αναίμακτα Εργαστήρια έγιναν 5.800 υπερηχογραφικές μελέτες και 600 δοκιμασίες κόπωσης.

Να σημειωθεί ότι, η κτιριακή υποδομή του Τμήματος περιλαμβάνει 13 θαλάμους, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και Στεφανιαία Μονάδα με 12 κλίνες, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της Στεφανιαίας Μονάδας στον δεύτερο όροφο και μερικών από τους θαλάμους (πέντε τρίκλινοι στο χώρο της παλιάς Στεφανιαίας Μονάδας, στον πρώτο όροφο) με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ