ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτρέπεται να κοιμόμαστε με τον σκύλο μας; Τι απαντούν οι επιστήμονες!

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων που θεωρούν το κατοικίδιό τους οικογένεια και δεν διστάζουν να μοιραστούν μαζί του το φαγητό τους ή ακόμη και το κρεβάτι τους. Άλλοι πάλι, παρά το γεγονός ότι λατρεύουν τον σκύλο τους, του απαγορεύουν την είσοδο στην κρεβατοκάμαρα για να αποφύγουν τη μόνιμη έκθεση στις τρίχες ή τη διακοπή του ύπνου τους.

Επιτρέπεται να κοιμόμαστε με τον σκύλο μας; Τι απαντούν οι επιστήμονες!

Τι λένε όμως οι επιστήμονες για όλα αυτά;

bigstock 152678363

Μάλλον πολλές ουρίτσες θα κουνηθούν χαρούμενα στο άκουσμα των νέων που φέρνει επιστημονική μελέτη ερευνητών της Mayo Clinic, αφού δείχνει ότι, σε επίπεδο ύπνου τουλάχιστον, είναι καλό να κοιμόμαστε με τον σκύλο μας!

«Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα κατοικίδια στην κρεβατοκάμαρα είναι ενόχληση» αναφέρει η Λόις Κραν, ειδικός σε θέματα ιατρικής του ύπνου και μία εκ των συντακτών της μελέτης στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings. «Διαπιστώσαμε όμως τελικά ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν άνεση και ένα αίσθημα ασφάλειας όταν κοιμούνται με το κατοικίδιό τους».

Οι ερευνητές της Mayo Clinic κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού παρακολούθησαν 40 ενήλικες (χωρίς προβλήματα υγείας και χωρίς διαπιστωμένες διαταραχές του ύπνου) και τους σκύλους τους. Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι σκύλοι τους φόρεσαν ειδικές συσκευές καταγραφής δραστηριότητας (activity tracker) ώστε να μελετηθούν οι συνήθειες του ύπνου τους για επτά νύχτες σε διάστημα πέντε μηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ορισμένοι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όταν βρίσκεται στο δωμάτιο ο σκύλος τους –είτε πρόκειται για ένα μικροσκοπικό Σνάουτσερ είτε έναν γιγαντόσωμο Μεγάλο Δανό.

Στο θέμα όμως υπάρχει και ένα σημαντικό «αλλά»: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιθανότατα θα κοιμηθείτε καλύτερα αν βρίσκεται στο πλάι σας –σε δικό του κρεβάτι– ο σκύλος σας και όχι αν κουλουριάζεται μαζί σας κάτω από τα σκεπάσματα. Καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με τη μελέτη, φάνηκε να απολαμβάνουν όσοι μοιράζονται την κρεβατοκάμαρα –αλλά όχι το κρεβάτι τους– με τον σκύλο τους!

«Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων λείπουν από το σπίτι πολλές ώρες κι έτσι θέλουν να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το κατοικίδιό τους όταν επιστρέφουν. Το να μοιράζονται με το κατοικίδιό τους την κρεβατοκάμαρά τους είναι ένας εύκολος τρόπος να το πετύχουν αυτό. Και τώρα, ίσως βρουν ανακούφιση μαθαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συνήθεια δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο τους» σχολιάζει η Κραν.