ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλεστή η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ μέχρι τις 16 Οκτωβρίου

Κλειστή εξακολουθεί να είναι η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών.

Κλεστή η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ μέχρι τις 16 Οκτωβρίου

Τα Μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που ξεκίνησαν απεργία στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, οπότε θα συνεδριάσουν και πάλι για να συζητηθούν οι εξελίξεις και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Τα Μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής επισημαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους φορείς για μία συνάντηση, με στόχο να ανευρεθεί βιώσιμη λύση στο θέμα των οφειλών παρελθόντων ετών στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), καθώς, όπως σημειώνουν οι καθηγητές της Σχολής, πρόκειται για ποσά που έχουν ήδη φορολογηθεί. Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ έχει αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία αίτημα για συνάντηση, ωστόσο, μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Οδοντιατρική Σχολή και δεν έχουν εισακούσει τα αιτήματα των καθηγητών.

Το κύριο αίτημα των πανεπιστημιακών οδοντιάτρων είναι η διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου ένα ποσό από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Με βάση τον τελευταίο νόμο, το ποσό αυτό έχει οριστεί στο 7% επί του τζίρου. Τα Μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής ζητούν να ρυθμιστεί περαίωση των οφειλών στον ΕΛΚΕ από παρακράτηση για εισοδήματα ελευθέρου επαγγέλματος παρελθόντων ετών, για λόγους ισονομίας και ισότητας σε σχέση με τις εταιρείες για τις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί, πράγμα που αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα μέλη ΔΕΠ.

Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί οδοντίατροι ζητούν την καταβολή της αμοιβής που ορίζει ο νόμος 4485/2017 για την διδασκαλία κλινική και θεωρητική στα Μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής, την οποία μέχρι σήμερα παραχωρούσαν στη Σχολή, καθώς και την καταβολή της αμοιβής που ορίζει το ΠΔ 159/1984 για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες από μέλη ΔΕΠ, την οποία, επίσης, μέχρι σήμερα παραχωρούσαν στη Σχολή.

Τέλος, τα Μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής ζητούν να κατοχυρωθεί νομοθετικά η καταβολή του κλινικού επιδόματος που ορίζει ο νόμος για όσα μέλη ΔΕΠ παρέχουν κλινικό έργο και ασφαλιστική κάλυψη για την παροχή κλινικού έργου, αλλά και την εφαρμογή του νόμου 4485/2017 (άρθρο 37 παρ. 4. Α) που αναγράφει ότι το 70% των εσόδων των ΠΜΣ πρέπει να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.