ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,7% στα λοιμώδη νοσήματα μέσα στο 2016

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του έτους 2016 για τα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προέρχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει και επιβεβαιώνει τα δηλωθέντα κρούσματα μέσω του συστήματος επιτήρησης νοσηρότητας, με βάση την υποχρεωτική δήλωση αυτών.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,7% στα λοιμώδη νοσήματα μέσα στο 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2016, τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 4.780, έναντι 3.421 κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 39,7%. Τα κρούσματα γρίπης ανήλθαν σε 2.454, παρουσιάζοντας αύξηση 64,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα του έτους 2015, τα οποία ανήλθαν σε 1.495.

pinakas 1

Σύνολο κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων (συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων γρίπης), 2010-2016

grafima 1

Κρούσματα γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων, 2010-2016

Στον παρακάτω πίνακα και στο αντίστοιχο διάγραμμα παρουσιάζεται η εποχικότητα για πέντε λοιμώδη νοσήματα, καθώς και για τη γρίπη, τα οποία εμφάνισαν πάνω από 100 επιβεβαιωθέντα και νοσηλευθέντα κρούσματα κατά το 2016. Τα λοιμώδη νοσήματα είναι η βρουκέλλωση (μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα, όπως αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους, ή με την κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών), η σαλμονέλωση (η κυριότερη τροφιμογενής λοίμωξη), η ιογενής μηνιγγίτιδα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδαμηνιγγίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται σε ιούς, βακτήρια και σπανιότερα σε μυκητισιακές λοιμώξεις) και η φυματίωση.

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο. Η βρουκέλλωση και η φυματίωση παρουσιάζουν έξαρση στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Τα περισσότερα κρούσματα βρουκέλλωσης παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο και τα περισσότερα κρούσματα φυματίωσης τον Μάιο. Η ιογενής μηνιγγίτιδα παρουσίασε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο (κυρίως εντεροϊώσεις) και Δεκέμβριο, ενώ τα περισσότερα κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η φυματίωση, η οποία παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και δηλώνεται μέσω ειδικού δελτίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, παρότι έχει τεθεί ως στόχος να εξαλειφθεί ο επιπολασμός της και οι θάνατοι έως το 2050.

pinakas 2 jp

Κρούσματα των πέντε συχνότερων λοιμωδών νοσημάτων και της γρίπης κατά μήνα, έτος 2016

grafima 2

Εποχικότητα των πέντε λοιμωδών νοσημάτων και της γρίπης, 2015 και 2016

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των παραπάνω πέντε λοιμωδών νοσημάτων, από τα στοιχεία του 2016 παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής (39,7%) και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας (10,9%). Η φυματίωση παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (39,8%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (14,5%). Όσον αφορά την ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (16,9%), της Θεσσαλίας και της Κρήτης (16,2%) και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα στην περιφέρεια της Αττικής (34%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (16,5%). Τέλος, στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων βρουκέλλωσης, σε ποσοστό 40,8% και 15,8% αντίστοιχα.

πινακας 3

Σύνολο κρουσμάτων για τα πέντε συχνότερα λοιμώδη νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) ανά περιφέρεια για το έτος 2016