ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στις μεταμοσχεύσεις, τη φαρμακοβιομηχανία & το ΕΣΥ

Την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και όμορων χωρών της ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, επιβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, παρουσία του προέδρου του ΕΟΜ, Ανδρέα Καραμπίνη.

Συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στις μεταμοσχεύσεις, τη φαρμακοβιομηχανία & το ΕΣΥ

Η συζήτηση, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Υγείας της Κύπρου Γιώργο Παμπορίδη, επικεντρώθηκε στη συνεργασία των συστημάτων υγείας των δύο χωρών καθώς και σε θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της «αδελφοποίησης» νοσοκομείων Αθήνας και Λευκωσίας υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία για την αναζήτηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να προσφέρουν περιοδικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι οι Κύπριοι πολίτες να μεταβαίνουν σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ειδικές θεραπείες.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών έτσι ώστε οι 8 χώρες που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτας να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών αποζημίωσης στα καινοτόμα φάρμακα και επομένως τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Μάλιστα, με αφορμή την απόφαση ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας (Roche) να αποσύρει από τη θετική λίστα σκεύασμα για το μεταστατικό μελάνωμα, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τέτοιου είδους πρακτικές που όπως επεσήμανε δεν έχουν θέση στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα επανατοποθέτησης της σχέσης των κρατών- μελών με τη φαρμακοβιομηχανία κατά τα πρότυπα τόσο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας που άρχισε με την πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας όσο και του πλαισίου της Ομάδας της Βαλέτας που αφορούσε πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. «Η συνεργασία των κρατών- μελών με τη φαρμακοβιομηχανία είναι μονόδρομος. Ωστόσο με τέτοιες μονομερείς, τελεσιγραφικές ενέργειες δεν μπορούν να υπάρξουν γόνιμες και αποτελεσματικές συνεργασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπορίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Τρύφων: Να ασχοληθούμε τώρα με την ανάπτυξη - Όχι άλλη τιμωρία της φαρμακοβιομηχανίας

Όμιλος Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ: Οι καρκινοπαθείς δεν είναι αριθμοί.... Μεταρρυθμίσεις τώρα