ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Novo Nordisk: Ανάγκη για πολιτικές πρόληψης του διαβήτη 2 & ενίσχυση της ΠΦΥ

Σχεδόν 425 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με το Διαβήτη. Επίσης, σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν και το γεγονός αυτό, είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό για τους ίδιους αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Novo Nordisk: Ανάγκη για πολιτικές πρόληψης του διαβήτη 2 & ενίσχυση της ΠΦΥ

Η πανδημία του Διαβήτη αυξάνεται κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Παρόλο που η ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο αυξάνεται επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερη ενημέρωση και για πιο έγκαιρη διάγνωση. Αυτός είναι ο λόγος που η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια πολύ σημαντική ημέρα που υπηρετεί απόλυτα το στόχο αυτό.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν ο επικεφαλής της Novo Nordisk στην Ελλάδα κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων κυρία Μαίρη Καραγεώργου, με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα του Διαβήτη την περασμένη εβδομάδα. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται από το 1991, αλλά μόλις το Δεκέμβριο του 2006 αναγνωρίστηκε ως μια επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με την έγκριση του ψηφίσματος 61/225 του ΟΗΕ. Στη φετινή χρονιά γιορτάζουμε τη 10η επέτειο από την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη ως επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή είναι επίσης η 10η επέτειος για το γαλάζιο κύκλο, το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει πρωτίστως την ενότητα αλλά και το θετικό πνεύμα και τη δύναμη που χρειάζεται η αντιμετώπιση του Διαβήτη ενώ το γαλάζιο χρώμα συνδέεται με το χρώμα του ουρανού και της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Novo Nordisk Ελλάς, γιόρτασε αυτή τη σημαντική ημέρα με μια λιτή εκδήλωση όπου φέρνοντας κοντά εκπροσώπους της πολιτικής για την υγεία, των οικονομικών της υγείας, των συλλόγων ασθενών και του χώρου των μέσων ενημέρωσης δημιούργησε γόνιμους προβληματισμούς για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξήχθη αναδείχθηκαν:

- Η εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης του Διαβήτη τύπου 2

- Η ανάγκη για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να αναχαιτισθεί ο ρυθμός αύξησης του Διαβήτη και να εξορθολογισθεί η διαχείρισή του.

- Η ανάγκη για την αξιοποίηση των στοιχείων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και του φακέλου ασθενούς, ώστε να μετρηθεί και η πορεία των θεραπευτικών εκβάσεων.

- Η ανάγκη για την πιο οργανωμένη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με Διαβήτη, όχι μέσω της ένταξής τους σε καθεστώς αναπηρίας αλλά με την εισαγωγή ειδικής νομοθεσίας, που δε θα τον συνδέει με την αναπηρία.

Η εκδήλωση σφραγίστηκε από την παρουσία της παρα-ολυμπιονίκου κυρίας Δήμητρας Κοροκίδα που αν και δεν πάσχει η ίδια από Διαβήτη, πέρασε με απλά λόγια σημαντικά μηνύματα που έμμεσα συνδέονται με τη μάχη ενάντια στη νόσο. Μηνύματα σχετικά με την επιμονή, τον μεθοδικό προγραμματισμό, την πειθαρχία που είναι απαραίτητα στον αθλητισμό αλλά και στην αντιμετώπιση του Διαβήτη. Με 33 χρόνια στον αθλητισμό, έχοντας κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, και έχοντας διανύσει μια δύσβατη πορεία που ξεκίνησε από τον αθλητισμό και έφτασε, λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος, στον παρα-αθλητισμό, η κυρία Κοροκίδα μίλησε βιωματικά και έδειξε έμπρακτα, πως, ό,τι κι αν μας συμβεί στη ζωή, με αγώνα και προσπάθεια μπορούμε να το αλλάξουμε.

Σχετικά με την Novo Nordisk

Η Novo Nordisk είναι μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας και με περισσότερα από 90 χρόνια καινοτομίας και πρωτοπορίας στη θεραπεία του διαβήτη. Με βάση αυτήν την κληρονομιά, απέκτησε την εμπειρία να συμβάλλει στην καταπολέμηση και άλλων σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως είναι η αιμορροφιλία, οι διαταραχές ανάπτυξης και η παχυσαρκία. Με έδρα τη Δανία, απασχολεί περίπου 42.600 εργαζόμενoυς σε 75 χώρες ενώ τα προϊόντας της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 180 χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επταπλάσιος ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτουΑρρύθμιστος διαβήτης: Οι ολέθριες επιπλοκές και πώς θα προστατευτείτε

Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ