ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί η ψωρίαση να οδηγήσει σε τριχόπτωση;

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια διαταραχή του δέρματος που όπως και στο υπόλοιπο σώμα δημιουργεί ερυθρές πλάκες με αργυρόλευκα λέπια.

Μπορεί η ψωρίαση να οδηγήσει σε τριχόπτωση;

Κνησμός, ερεθισμός, φλεγμονή και ξεφλούδισμα είναι τα συνήθη συμπτώματα που την συνοδεύουν. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση θα την εμφανίσουν στο τριχωτό της κεφαλής τοπικά ή και σε ολόκληρη την περιοχή.

psoriasis head

Ψωρίαση και τριχόπτωση: Πώς συνδέονται;

Η ψωρίαση στο κεφάλι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε τριχόπτωση είτε λόγω της αποκόλλησης των πλακών από το δέρμα είτε λόγω του έντονου, επίμονου ξυσίματος στο κεφάλι που προκαλείται από την αίσθηση κνησμού.

Το επίμονο και έντονο ξύσιμο μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών και να τους οδηγήσει σε απώλεια. H αφαίρεση των ψωριασικών πλακών μπορεί να παρασύρει μαζί τους και μαλλιά οδηγώντας σε ορατή αραίωση. Η απώλεια μαλλιών είναι επίσης ορατή, επειδή τα μαλλιά δεν επαναφυτρώνουν αμέσως στις περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί πληγές λόγω της ψωρίασης.
Καθώς είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονο άγχος και ανησυχία, η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτήσει την απώλεια μαλλιών. Πώς; Κάθε τρίχα περνάει μια φάση ανάπαυσης, διάρκειας περίπου τριών μηνών, στο τέλος της οποίας η τρίχα πέφτει. Το άγχος μπορεί να υποκινήσει περισσότερες τρίχες να εισέλθουν στη φάση ανάπαυσης, γεγονός που σημαίνει ότι όταν τελειώσει η φάση ηρεμίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη απώλεια τριχών από την φυσιολογική και αναμενόμενη.

Μερικές φορές, τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Ειδικότερα, θεραπείες που περιλαμβάνουν έντονη απολέπιση των ψωριασικών πλακών του τριχωτού της κεφαλής μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα τριχοθυλάκια και να τα οδηγήσουν σε πτώση.

Ωστόσο, από μόνη της η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν προκαλεί τριχόπτωση. Οι νιφάδες, η ερυθρότητα, ακόμα και οι πληγές, σπάνια προκαλούν την άμεση απώλεια μαλλιών. Είναι ο συχνός κνησμός και το ξύσιμο της κεφαλής που αποσπούν τα τριχοθυλάκια από τη ρίζα τους. Όταν αρχίσει η επούλωση των βλαβών, τα τριχοθυλάκια ξαναγεννιούνται.

Τι μπορώ να κάνω;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας των μαλλιών σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και να αποφεύγετε να ερεθίζετε το δέρμα σας στο κεφάλι.

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα σε δερματολόγο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και είναι εξοικειωμένος με τις τελευταίες θεραπείες, καθώς η ψωρίαση έχει διάφορες μορφές και είναι απρόβλεπτη. Ο εξειδικευμένος δερματολόγος θα επιλέξει το κατάλληλο για εσάς θεραπευτικό πρωτόκολλο που μπορεί να περιλαμβάνει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά:

- Φωτοθεραπεία που εφαρμόζεται στο ιατρείο ή/και στο σπίτι

- Τοπική και συστηματική αγωγή

- Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες

Μην αμελείτε να χτενίζετε τα μαλλιά σας απαλά, να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο και να αποφεύγετε τη χρήση επιθετικών προϊόντων που ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

ΙQ – Intensive Quality Dermatology

Κολωνάκι: 210 7242600

Μαρούσι: 210 6100900

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος. 20 χρόνια συμβολής στη Θεραπευτική, Κοσμητική και Επεμβατική LASER Δερματολογία