ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνονται διαρκώς οι ηλικιωμένοι - Ανάρπαστοι φροντιστές και γηροκόμοι

Το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί και αυτό είναι φυσικά πολύ θετικό. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως γηράσκουν, επομένως, η ανάγκη για κατ’οίκον φροντίδα ηλικιωμένων (65+) αλλάζει και την αγορά εργασίας.

Αυξάνονται διαρκώς οι ηλικιωμένοι - Ανάρπαστοι φροντιστές και γηροκόμοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (2016), ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαμβάνει ποσοστό 19,2% ενώ ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων συναντάμε την Ιταλία, την Ελλάδα (21.3%) και τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών (2015), μεταξύ 2015 και 2030, ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως ηλικίας 60 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56%, από 901 σε 1,4 δισεκατομμύρια ενώ μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των ηλικιωμένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2015, φθάνοντας σχεδόν τα 2,1 δισεκατομμύρια

Επίσης, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, των “πιο ηλικιωμένων”, αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι ο αριθμός των ηλικιωμένων συνολικά. Το 2015 οι άνω των 80 ετών αριθμούσαν 125 εκατομμύρια. Για το 2050 οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι γηραιότεροι ηλικιωμένοι θα αριθμούν 434 εκατομμύρια, έχοντας τριπλασιαστεί σε αριθμό.

Τα νούμερα από μόνα τους είναι εντυπωσιακά. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε αισιόδοξοι για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην χώρα μας και σ’ όλον τον πλανήτη αλλά και να σταθούμε στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων που αποτελούν στις μέρες μας ένα τόσο ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Οι αυξημένες ανάγκες της τρίτης ηλικίας ωστόσο, απαιτούν εξειδικευμένη και αξιόπιστη φροντίδα και η Nannuka έχει καταφέρει να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην εύρεση γηροκόμων για τους ηλικιωμένους της χώρα μας. Διαβάστε παρακάτω τα συμπεράσματα στη φροντίδα ηλικιωμένων που βγήκαν μέσα από μια πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 100.000 εγγεγραμμένων μελών του nannuka.com για τα έτη 2016-2017 και δείχνουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν για το έτος που έρχεται.

Συμπεράσματα και τάσεις:

1. 7 στις 10 αναζητήσεις περιλαμβάνουν την εύρεση γηροκόμου για μόνιμη ή και εσωτερική εργασία με καθήκοντα τη νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική παρακολούθηση του ασθενούς ηλικιωμένου στον χώρο του.

2. 3 στις 10 αναζητήσεις αφορούν φροντιστή για περιστασιακή εργασία, η οποία φαίνεται να καλύπτει περισσότερο την ανάγκη της συντροφικότητας και της επικοινωνίας. Στα καθήκοντα αυτού του τύπου φροντιστή περιλαμβάνεται η συνοδεία σε περίπατο, σε ταξίδια και κοινωνικές δραστηριότητες και η συντροφιά σε παιχνίδια.

3. Ένας από τους πιο άμεσους εχθρούς της τρίτης ηλικίας και της ευαισθητοποίησης των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους είναι το πρόβλημα της άνοιας του Alzheimer. Τα προληπτικά μέτρα κατά την εμφάνισή τους κερδίζουν συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις οικογένειες που θέλουν να κρατούν τους αγαπημένους τους σε εγρήγορση και καλή διανοητική κατάσταση. Σε αυτά τα μέτρα συναντούμε τα “παιχνίδια μνήμης” και άλλων δεξιοτήτων που ένας φροντιστής μπορεί να προσφέρει σε έναν ηλικιωμένο που δεν χρειάζεται νοσηλεία στο σπίτι.

4. Το 15% των 65+, πραγματοποιεί μόνο του την διαδικασία αναζήτησης, γεγονός που μαρτυρά την εξοικείωση των ηλικιωμένων με την τεχνολογία του ίντερνετ και των επιλογών που προσφέρει. Οι ίδιοι νιώθουν ότι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους, θέλουν να έχουν άποψη για το φροντιστή που θα τους βοηθήσει ενώ δεν επιθυμούν να επιβαρύνουν την οικογένεια με την αναζήτηση.

5. H ανάγκη για εύρεση γηροκόμων δεν αφορά μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά παρατηρείται και στην περιφέρεια. Η ελληνική οικογένεια σε όλη την επικράτεια θέλει να παρέχει τη καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ηλικιωμένους συγγενείς της. Την τάση αυτή μαρτυρά το 33% των αγγελιών που προέρχονται από την περιφέρεια.

6. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι επιλέγουν τη λύση της φροντίδας στο σπίτι (ακόμα και της κατ’ οίκον νοσηλείας, όταν δεν χρήζουν υποχρεωτικής εισαγωγής σε κλινική) παρά τους οίκους ευγηρίας καθώς δεν θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειες της ζωής τους και να αποχωριστούν το σπίτι και τους οικείους τους.

7. Οι επαγγελματίες που εγγράφονται στη Nannuka βρίσκουν στην πλειοψηφία τους εργασία από την πρώτη εβδομάδα, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη ζήτηση για αυτή την ειδικότητα και τις ανοδικές της τάσεις στην αγορά εργασίας. To 77% των γηροκόμων που δηλώνουν εσωτερική εργασία βρίσκει άμεσα τον εργοδότη τους.

8. Μία από τις δεξιότητες που οι ηλικιωμένοι αναζητούν στο φροντιστή τους (και τους δίνεται η επιλογή να διαλέξουν μέσα από τα φίλτρα αναζήτησης της Nannuka) είναι και οι γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας καθώς ένα ποσοστό 7% ζητά να εκπαιδευτεί πλάι τους στη χρήση του ίντερνετ, των τάμπλετ και των smartphones. Και κάνουν πολύ καλά καθώς σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν τη συμβολή των έξυπνων συσκευών στην καλύτερη διανοητική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων χρηστών τους.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2017: Η Ελλάδα γηράσκει & νοσείΗ Ελλάδα γερνά επικίνδυνα: Μετά την οικονομική κρίση, κρίση και στο δημογραφικό

Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν: Παγκόσμια ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας