ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν: Παγκόσμια ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας

Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν: Παγκόσμια ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας

Η 14η Οκτωβρίου γιορτάζεται φέτος ως η Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας. Το μήνυμα του εορτασμού «Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν», θα ακουστεί από όλους τους λειτουργούς υγείας, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους σε κάθε γωνιά της Γης.

Ένα μήνυμα που δηλώνει, την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε Παρηγορική Φροντίδα όλων των ανθρώπων που υποφέρουν. Η πρόσβαση αυτή πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Διεθνούς Ιατρικής Κάλυψης. Η αδιαφορία απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, είναι αδικαιολόγητη από ανθρωπιστική, επιστημονική αλλά και οικονομική πλευρά, και για το λόγο αυτό η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας) συνεχίζει τις προσπάθειες υποστήριξης αυτών των αξιών, με παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο αλλά και με μια σειρά εκδηλώσεων.

Το βασικότερο όμως που ζητά η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., είναι «η ένταξη της Παρηγορικής Φροντίδας σε όλα τα συστήματα υγείας», ώστε κανείς ασθενής, να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φτώχειας όταν θα χτυπήσει η πόρτα της ασθένειας.

Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α: «Διανύουμε τον 21ο μ.Χ. αιώνα και η εφαρμογή της Παρηγορικής Φροντίδας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απογοητευτική: Το 42% των χωρών παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση στην Παρηγορική Φροντίδα. Ελάχιστα συστήματα υγείας αναλαμβάνουν την ευθύνη για παροχή φροντίδας στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης.

Μόνο 20 χώρες συμπεριλαμβάνουν στο σύστημα υγείας τους την παρηγορική φροντίδα, ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως την έχουν ανάγκη, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 14% των αναγκών για Παρηγορική Φροντίδα παρέχεται στο τέλος της ζωής, λιγότερο δηλαδή από το 10% της συνολικής ανάγκης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 78% των πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο οικονομικό επίπεδο.

Με δεδομένα τα εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας, το συμπέρασμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι σαφές: Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την πολιτική λύση: Πρέπει να την απαιτήσουμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Διεθνή Ιατρική Κάλυψη εάν δεν έχουμε διεθνή πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα. Διεθνής Ιατρική Κάλυψη σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι και οι κοινότητες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και Παρηγορική Φροντίδα όταν και όπου τη χρειάζονται, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η Παρηγορική Φροντίδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Διεθνούς Ιατρικής Κάλυψης, καθώς κάθε άνθρωπος δικαιούται πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, με ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσο μάλλον όταν η Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης καθώς και των οικογενειών τους.

Κανείς δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπος με την φτώχια όταν αρρωσταίνει. Ο οικονομικός κίνδυνος εμφανίζεται όταν πρέπει να πληρωθούν υπέρογκα ποσά για θεραπεία που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι άνθρωποι χάνουν το εισόδημά τους ή την καριέρα τους όταν αρρωσταίνουν, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία. Δεν επαρκούν οι ξενώνες και οι οργανισμοί Παρηγορικής Φροντίδας που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους ανθρώπους και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η ένταξή της Παρηγορικής Φροντίδας σε όλα τα συστήματα υγείας αποτελεί στόχο της διεθνούς ιατρικής κοινότητας.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. σε εθελοντική βάση προσφέρει κατ’ οίκον νοσηλεία στην Αττική, συνεργάζεται με δήμους για τη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών, παλεύει για την αλλαγή της αναχρονιστικής συνταγογράφησης των οπιοειδών, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα έχει δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό μητρώο ασθενών με χρόνιο πόνο στη χώρα μας κι έχει εκδώσει τις μοναδικές κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

O εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας από την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένα:

- Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στο μικρό αμφιθέατρο του Αρεταίειου νοσοκομείου

- Έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Βάζου, με θέμα την Παρηγορική Φροντίδα, στο Αρεταίειο νοσοκομείο

- Ραδιοτηλεοπτικά spot

- Kαμπάνια στα Social Media

- Ημέρα ανοικτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, από τις 10πμ έως 6μμ την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στην οποία θα συμμετάσχουν ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και τις εκδηλώσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της.

Διαβάστε ακόμη:

Η παρηγορητική φροντίδα δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2017: Η Ελλάδα γηράσκει & νοσεί