ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας εργαλείο και πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου

Σημαντικό και αξιόπιστο εργαλείο για τη βελτίωση της ασφάλειας της ποιότητας και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, αποτελεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας εργαλείο και πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η γήρανση του πληθυσμού και ο επακόλουθος μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και πολυνοσηρότητα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, η έλλειψη καθολικής και ολοκληρωμένης υγειονομικής κάλυψης και το αυξανόμενο κόστος, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών όσον αφορά την ανάπτυξη των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας που αποτελούν τμήμα μιας διαλειτουργικής υποδομής, η οποία επιτρέπει σε διαφορετικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, να έχουν πρόσβαση και να ενημερώνουν τα ατομικά δεδομένα υγείας, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχεια της περίθαλψης τους ασθενούς.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 13ο Συνέδριο της ΕΣΔΥ από τους ερευνητές κυρία Σπυριδούλα Διονυσία Διαμαντάτου και τον Δημήτριο Μπατάκη. Η μελέτη επίσης επισημαίνει την αλληλεπίδραση του ΗΦΥ με την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας που αναφέρονται σε σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για τα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, ενώ άλλες βασίζονται στο συνδυασμό κανόνων ιατρικών θεμάτων και δεοντολογίας και στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα επίσης με άλλα συμπεράσματα της μελέτης, για τη διασυνοριακή μεταφορά πληροφοριών για την υγεία, τα συστήματα ΗΦΥ που χρησιμοποιούνται από τους παρόχους υγείας, πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαλειτουργικότητας. Αυτή η διαλειτουργικότητα δεν απαιτεί όλα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται να αποθηκεύουν έναν πανομοιότυπο κατάλογο δεδομένων. Οι κανόνες ή οι κατευθυντήριες οδηγίες σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να αποσκοπούν κυρίως στην επίτευξη βασικών απαιτήσεων όσον αφορά στην σημασιολογική, τεχνική, οργανωτική και νομική διαλειτουργικότητα. Για κάθε μία από τις πτυχές αυτές, οι εθνικοί ή και περιφερειακοί κανόνες πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη συλλέχθηκαν, εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν συγκριτικά οι εθνικές νομοθεσίες 27 κρατών μελών της ΕΕ καθώς και της Βρετανίας και της Νορβηγίας, στις οποίες εντοπίστηκαν τα νομικά εμπόδια για τα δεδομένα διασυνοριακών μεταφορών από τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας και την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Ο ΗΦΑ στην Ελλάδα

Να θυμίσουμε, όπως επεσήμανε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ, ότι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας σχεδιάστηκε, λειτούργησε πιλοτικά σε τρία κέντρα υγείας στην 6η ΥΠΕ και είναι έτοιμος λειτουργικά για να ενταχθεί στο πακέτο παρεχομένων υπηρεσιών από τις ΤΟΜΥ. Απομένει ως εκκρεμότητα η επίλυση σειράς επιχειρησιακών θεμάτων και εφαρμογής μοντέλων συγκατάθεσης και διασφάλισης της πλήρους προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το ΕΔΙΤ (Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής) λειτουργεί καλύπτοντας 30 σταθμούς Ιατρού Ασθενούς και 13 σταθμούς Ιατρού Συμβούλου, υποστηρίζεται με κάθε τρόπο από τη διοίκηση και τους γιατρούς της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και έχει καλύψει πλήθος δράσεων προσυμπτωματικού ελέγχου και εξετάσεων (Ψυχιατρικές, Παιδοψυχιατρικές, Δερματολογικές, Ενδοκρινολογικές), εξυπηρετώντας ασθενείς στη νησιωτική χώρα.

Το ΕΠΣΥΜΥ (Επιχειρησιακό Σύστημα Μονάδων Υγείας) της ΗΔΙΚΑ λειτουργεί αυτή τη στιγμή στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο και δυσκολότερο νοσοκομείο της χώρας, και από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα εντάξει και τα υπόλοιπα προβλεπόμενα από το έργο Νοσοκομεία.

Τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού τέλος, είναι στον αέρα από τον Μάιο του 2016 και παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους από το internet απολύτως δωρεάν για όλα τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ της χώρας. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, και συγκεκριμένα –με στοιχεία που μόλις πήραμε από την ΗΔΙΚΑ– 303.204 συμπολίτες μας έχουν κλείσει τα ραντεβού τους μέχρι σήμερα. Οι λειτουργικές τους δυνατότητες θα επεκταθούν εντάσσοντας και τις ΤΟΜΥ και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων αλλά και τα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών.

Το έργο του ΕΔΕΤ ολοκληρώθηκε και ήδη 31 Νοσοκομεία έχουν αποκτήσει υψηλές ταχύτητες μετάδοσης, ασύρματο internet και έχουν αποστείλει 1.500.000 απεικονιστικές εξετάσεις στο κεντρικό σύστημα είχε υπογραμμίσει στην ομιλία του ο κ. Μπασκόζος.

Διαβάστε ακόμη:

Όλες οι εξελίξεις στην ηλεκτρονική υγεία διά στόματος Μπασκόζου

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας: Σε όλες τις μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ από τις αρχές του 2017

Στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι στοχευμένα όσο κι αν κοστίζουν - Τι αναφέρει ερευνητής της GSK