ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικός τουρισμός: Συστράτευση όλων των φορέων για να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη

Ιατρικός τουρισμός: Συστράτευση όλων των φορέων για να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη

Ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού υγείας, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, μιλώντας χθες στην ημερίδα με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στο πλαίσιο του «Money Show». Όπως ανάφερε ο κ. Πατούλης, τα έσοδα από τον τουρισμό υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσόν απ΄αυτά, ενισχύοντας έτσι την εθνική οικονομία αλλά και συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε επίσης, ότι ο ιατρικός τουρισμός έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς, ενώ επισήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συστράτευση όλων - κράτους, αυτοδιοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για να καταστεί προορισμός τουρισμού υγείας (οι ιαματικές πηγές, το κλίμα, η υψηλή κατάρτιση επιστημονικού προσωπικού, το χαμηλό κόστος κ.ά.) αλλά και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ελάχιστες είναι μέχρι σήμερα οι διεθνώς πιστοποιημένες νοσοκομειακές μονάδες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από σαράντα, ελάχιστα ελληνικά νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα κ.ά..

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε από την έκθεση του World Travel Monitor που διεξήχθη από την IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin, το 70% περίπου των διεθνών ταξιδίων στο εξωτερικό που εντάσσονται στην κατηγορία τουρισμού υγείας, έχουν ως βασικό κίνητρο την ευεξία και τις διακοπές spa και μόνο το υπόλοιπο 30% -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- αφορούσε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για ιατρικούς λόγους. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού στον κόσμο, με πάνω από 1 εκατ. ταξίδια υγείας και ευεξίας, και ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι ασιατικές αγορές (Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, και στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία. Κατά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, εκτός από τον καθορισμό εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, απαραίτητα επίσης είναι μεταξύ άλλων:

- Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
- Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
- Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.

Χαιρετισμό στη ημερίδα απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η πρωτοβουλία αυτή της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Ο κ. Τζιάλλας εξήρε τη σημασία του θεματικού αυτού τουρισμού ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στη χώρα μας, όπου το 2017 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων με πάνω από 30 εκατομμύρια, «για να έχουμε 365 μέρες το χρόνο τουρισμό». Τόνισε επίσης, ότι για την ανάπτυξη του θεματικού αυτού τουρισμού, είναι απαραίτητη η συμβολή αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχο Λαγκαδά και Β' αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιάννη Καραγιάννη, 46 ιαματικές πηγές έχουν αναγνωρισθεί-πιστοποιηθεί πλήρως, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και για άλλες 80. Στόχος είναι η δημιουργία κλάδου ιαματικού τουρισμού υψηλού επιπέδου, ενώ ζήτησε την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέψει και να δρομολογηθούν οι σχετικές επενδύσεις για την αξιοποίηση αυτών των ιαματικών πηγών.

8 1 2018 imerida tourismos ygeias3

8 1 2018 imerida tourismos ygeias4

Διαβάστε ακόμη:

Οι Λουτροπόλεις & η Ιαματική Ιατρική δυνατό «χαρτί» του τουρισμού Υγείας