ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυνομοσχέδιο: Τα αγκάθια, οι απεργίες, και το αναπτυξιακό αποτύπωμα του ΣΕΒ

Πολυνομοσχέδιο: Τα αγκάθια, οι απεργίες, και το αναπτυξιακό αποτύπωμα του ΣΕΒ

Οι αλλαγές στο απεργιακό καθεστώς των εργαζομένων συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος και το βασικό αγκάθι του πολυνομοσχεδίου με τα Προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η τρίτη Αξιολόγηση που ψηφίζεται πιθανότατα σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Γιατροί και νοσηλευτές, από την πρώτη στιγμή μίλησαν με σκληρά λόγια για τις αλλαγές στις απεργίες, και απάντησαν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με κινητοποιήσεις την περασμένη Παρασκευή, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) ανακοινώνει ότι συμμετέχει στην προγραμματισμένη 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουρίου 2018 από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου, με αφορμή την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.

Απροκάλυπτα, η κυβέρνηση θέτοντας ως προϋπόθεση το 50%+1 απαρτία στις Γενικές Συνελέυσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, βάζει τέλος στο δικαίωμα στην Απεργία, τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, προσθέτοντας: «Συστήνοντας Επιτροπή για την επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο σκοπεύει στον περιορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος».

Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, καλεί τους Νοσηλευτές να συμμετάσχουν στη Στάση Εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας:

- Να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης
- Κάτω τα χέρια απο το Δικαίωμα στην Απεργία
- Όχι στην περικοπή του Επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Αντιδρά και η φαρμακοβιομηχανία

Από την πλευρά τους, και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, εκφράζουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (όσον αφορά αναμφισβήτητα το άρθρο περί αποζημίωσης των φαρμάκων), με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) να ζητά συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να εκθέτει εγγράφως τις παρατηρήσεις της με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου.

ΣΕΒ: Το πολυνομοσχέδιο αποσπασματικό, αλλά με αναπτυξιακό αέρα

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, επισημαίνει ότι «το Πολυνομοσχέδιο είναι αποσπασματικό, με δυσκαμψίες αλλά και αναπτυξιακό ωστόσο αποτύπωμα».

Επισημαίνει ειδικότερα μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ: «Το πολυνομοσχέδιο περιέχει, κυρίως, παρεμβάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που, κατά κανόνα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελούν μακροχρόνια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας και εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, των αγορών, της κοινωνικής πολιτικής, της διοικητικής μηχανής, κ.ο.κ. Εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα, παρ’ όλες τις διατηρούμενες στρεβλώσεις και δυσκαμψίες, σε ορισμένα θέματα.

Το πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ωστόσο από αποσπασματικότητα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο για ένα νομοσχέδιο “μωσαϊκό” μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά και διστακτικότητα, καθώς ακόμη και για τα συγκεκριμένα πεδία που επιλέγονται να μεταρρυθμιστούν υπάρχουν παρεμφερή, εξίσου σημαντικά ή και σημαντικότερα θέματα που περιμένουν λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις οικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αξίζουν στήριξης. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις για την εξορυκτική βιομηχανία, τα επιχειρηματικά πάρκα, τους πλειστηριασμούς, την αγορά ενέργειας, την εφοδιαστική αλυσίδα, την κτηματογράφηση, τις απαλλοτριώσεις, τη μεταφορά 14 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και, τέλος, οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση, την αποζημίωση φαρμάκων καθώς και την υποχρεωτική διαμεσολάβηση δεν έχουν τύχει συστηματικής διαβούλευσης και χρήζουν αλλαγών».

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Άρθρο 247-257: Α), ο ΣΕΒ σχολιάζει στο εβδομαδιαίο του δελτίο:

«Το θέμα της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, είναι ένα θέμα αρκετά σύνθετο, για το οποίο μάλιστα δεν έλαβε χώρα ουσιαστική διαβούλευση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Εν αντιθέσει, τα κριτήρια αξιολόγησης και αποζημίωσης που τίθενται σωρευτικά, θέτουν υπερβολικό φραγμό στην φαρμακευτική καινοτομία και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας που αναπτύσσονται από φαρμακοβιομηχανίες και προκύπτουν ως αποτέλεσμα σημαντικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι η ίδρυση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου και αδιαμφισβήτητο εργαλείο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης, η ελλιπής επεξεργασία των επιμέρους ρυθμίσεων του νομοσχεδίου προσδίδουν αρνητικό πρόσημο στο όλο εγχείρημα».

Τέλος, η ρύθμιση για τις απεργίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αποτελεί οριακή αλλαγή καθώς απαιτείται συνολική επανεξέταση του συνδικαλιστικού νόμου. Σημειώνεται ότι οι οιμωγές των θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων από το πολυνομοσχέδιο επειδή καταργούνται προνόμια, αποδεικνύουν και την αναγκαιότητα των εισαγόμενων ρυθμίσεων. Από την άλλη μεριά, η προσπάθεια της κυβέρνησης να οριοθετήσει την έκταση του ανταγωνισμού σε ορισμένους κλάδους καταλήγει σε ρυθμίσεις δεύτερης επιλογής που προσπαθούν να ακροβατήσουν ανάμεσα στα συμφέροντα των θιγόμενων και την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού πλαισίου άσκησης οικονομικής δραστηριότητας που έχει ανάγκη η χώρα (φαρμακεία, αρτοποιεία, κομμωτήρια, κλπ.)».

ΕΟΠΥΥ, δωρεάν σίτιση & προνοιακές παροχές

Άλλες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Πολυνομοσχέδιο όσον αφορά τη διοικητική μηχανή, είναι οι εξής:

- Η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης στον ΕΟΠΥΥ.

- Η δωρεάν σίτιση και διανομή σε μικρούς δήμους και νησιωτικές περιοχές μετατιθεμένων δημοσίων λειτουργών

- Νέο σύστημα ηλεκτρονικής αξιολόγησης προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της απονομής παροχών με αδιαφανείς διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη:

24ωρη απεργία στο ΕΣΥ σήμερα: Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Θεοδοσιάδης για Πολυνομοσχέδιο: Πλήρης αναρχία του ωραρίου - Αποφασίζουμε για κινητοποιήσεις

Νέος οργανισμός θα καθορίζει ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Μπαργιώτας: Επίδειξη αναλγησίας οι περικοπές των πολυτεκνικών επιδομάτων

Αρ. Δάγλας: Οι στόχοι για ευημερία μετουσιώθηκαν άρδην σε στόχους εφήμερους

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

BEST OF NETWORK

Δημήτρης Λιγνάδης: Οδηγείται στις φυλακές Τρίπολης μετά την απόφαση για προφυλάκιση

Κούγιας για προφυλάκιση Λιγνάδη: Γιατί χρειάστηκαν 5 ώρες διάσκεψη για μια δικογραφία με 10 φύλλα;

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση

Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Τι θα ισχύει από 1η Μαρτίου - Όλες οι αλλαγές

Προκαταβολή σύνταξης: Πώς θα δοθούν τα 384 ευρώ - Τι πρέπει να προσέξετε

Βίντεο-ντοκουμέντο από άγρια ληστεία: Έριξαν υπάλληλο φούρνου πάνω σε τζαμαρία - «Θα πεθάνεις»

Ψάλτου για Φιλιππίδη: Έτρεμα να βγω στη σκηνή, με χτυπούσε με μένος – Η καταγγελία που σοκάρει

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν

Θεσσαλονίκη: Βίντεο – ντοκουμέντο από το δυστύχημα με νεκρό οδηγό μηχανής που έπεσε σε λεωφορείο

Survivor spoiler - «Βόμβα»: Nέα οικειοθελής αποχώρηση από το reality;

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»