ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση καρκίνου ωοθήκης σε έγκυο & γέννηση ενός υγιούς μωρού

Μία δύσκολη περίπτωση καρκίνου ωοθήκης σε έγκυο γυναίκα αντιμετωπίστηκε από το Γυναικολόγο Ογκολόγο κ. Νίκο Ακρίβο.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση καρκίνου ωοθήκης σε έγκυο & γέννηση ενός υγιούς μωρού

Η διάγνωση του όγκου της ωοθήκης πραγματοποιήθηκε ενώ ήταν ήδη έγκυος και πιο συγκεκριμένα την 8η εβδομάδα κύησης. Η ασθενής αυτή αντιμετωπίστηκε λαπαροσκοπικά την 14η εβδομάδα της κύησης όπως προβλέπεται από τις διεθνείς οδηγίες και η εγκυμοσύνη συνεχίστηκε χωρίς επιπλοκές μέχρι την 41η εβδομάδα με αποτέλεσμα τη γέννηση ενός υγιούς μωρού με καισαρική τομή. Η μητέρα είναι ήδη έγκυος για δεύτερη φορά.

Εκτός αυτής της περίπτωσης δύο ακόμη ασθενείς με καρκίνο ωοθήκης και ενδομητρίου αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από το Γυναικολόγο Ογκολόγο κ. Νίκο Ακρίβο. Η ιδιαιτερότητα και αυτών των περιστατικών είναι ότι αφορούσαν νέες και άτοκες γυναίκες οι οποίες επιθυμούσαν διακαώς να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν υγιή μωρά.

Η πρώτη διαγνώστηκε με έναν όγκο στην ωοθήκη πριν μείνει έγκυος. Αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με διατήρηση της μήτρας και της άλλης ωοθήκης και πριν λίγες μέρες γέννησε με φυσιολογικό τοκετό ένα υγιές μωρό.

Η δεύτερη έπασχε από καρκίνο του ενδομητρίου (καρκίνο του σώματος της μήτρας). Αντιμετωπίστηκε συντηρητικά με χορήγηση προγεστερόνης και μπόρεσε κατά αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει τη μήτρα της. Έμεινε έγκυος (δίδυμος κύηση) με εξωσωματική γονιμοποίηση και πριν λίγο καιρό γέννησε με καισαρική τομή 2 υγιή μωρά.

«Οι επιστημόνικες εξελίξεις στη γυναικολογική ογκολογία και η συνεχής ενημέρωση μας επιτρέπουν να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε αυτές τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο στις οποίες με ασφάλεια μπορεί να διατηρηθεί η γονιμότητα με σκοπό την επίτευξη εγκυμοσύνης και τη γέννηση υγιών μωρών», τονίζει ο κ. Ακρίβος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στις ωοθήκες: Ενδείξεις και συμπτώματαΚαρκίνος στις ωοθήκες: Ενδείξεις και συμπτώματα



Καρκίνος κόλπου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σπάνια μορφή καρκίνου

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι 5 κύριες μορφές και τα συμπτώματά τους

Κύστεις στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνες είναι;