ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονόμου & Φωτήλας: Ανησυχία για τα 50 κρούσματα ιλαράς υγειονομικών στο ΕΣΥ

Στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταγραμμένων κρουσμάτων ιλαράς ακόμη και στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και στους επαγγελματίες υγείας αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Οικονόμου & Φωτήλας: Ανησυχία για τα 50 κρούσματα ιλαράς υγειονομικών στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, συνολικά περίπου πενήντα (50) εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας της χώρας μας (γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες και φύλακες στις μονάδες υγείας), εκ των οποίων περισσότεροι από τριάντα (30) γιατροί και νοσηλευτές, έχουν ήδη νοσήσει από ιλαρά από την έναρξη της επιδημίας της νόσου στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες ώστε να ελεγχθούν τα κρούσματα ιλαράς ειδικά στον πληθυσμό των εργαζόμενων και των επαγγελματιών υγείας και με ποιον τρόπο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το εν θέματι μείζον ζήτημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Ανησυχία προκαλούν τα καταγραφόμενα κρούσματα ιλαράς στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και τους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, συνολικά περίπου πενήντα (50) εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας της χώρας μας (γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες και φύλακες στις μονάδες υγείας), εκ των οποίων περισσότεροι από τριάντα (30) γιατροί και νοσηλευτές, έχουν ήδη νοσήσει από ιλαρά από την έναρξη της επιδημίας της νόσου στην Ελλάδα. Το γεγονός καταδεικνύει σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, την απουσία εμβολιασμών αλλά και αντιδραστηρίων για τον έλεγχο αντισωμάτων του υγειονομικού προσωπικού όπως επίσης και απουσία σημαντικού υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες, γάντια, που είναι απαραίτητα για την προστασία των επαγγελματιών υγείας από την ιλαρά..

Τα ως άνω στοιχεία προκαλούν ανησυχία, γιατί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιτία για την περαιτέρω επέκταση της επιδημίας της ιλαράς στον γενικό πληθυσμό της χώρας. Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, έχουν ήδη καταγραφεί 1.262 κρούσματα.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες ώστε να ελεγχθούν τα κρούσματα ιλαράς ειδικά στον πληθυσμό των εργαζόμενων και των επαγγελματιών υγείας; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές; Εάν όχι, με ποιον τρόπο προγραμματίζει να ελεγχθούν τα κρούσματα;

2. Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το εν θέματι μείζον ζήτημα το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος οργανισμός για την αντιμετώπιση της νόσου ώστε να μην επεκταθεί περαιτέρω;

Διαβάστε ακόμη

Ακέφαλες οι Πολυδύναμες ΜΕΘ της χώρας, την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση

Επίθεση Ν.Δ. για την εξαίρεση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης από τη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ