ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατρός στην Αφρική μοιράζεται τις επιθυμίες των ετοιμοθάνατων παιδιών

Ο Alastair McAlpine κάνει μια πραγματικά δύσκολη και ψυχοφθόρα δουλειά. Ο παιδίατρος από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής φροντίζει παιδιά που δίνουν μια άνιση μάχη με ανίατες ασθένειες ώστε να εξασφαλίσει ότι βιώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο και απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής στον χρόνο που τους απομένει.

Γιατρός στην Αφρική μοιράζεται τις επιθυμίες των ετοιμοθάνατων παιδιών

Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αποφάσισε να μοιραστεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τις θετικές σκέψεις των παιδιών που φροντίζει, καθώς και τις μεγαλύτερες επιθυμίες τους.

«Ρώτησα μερικούς από τους μικρούς ασθενείς μου που βρίσκονται σε τελικό στάδιο της ασθένειάς τους να μου που τι απολαμβάνουν περισσότερο και τι δίνει νόημα στη ζωή τους. Τα παιδιά είναι τόσο σοφά, ξέρετε» γράφει ο γιατρός στο πρώτο από τα tweets του σχετικού νήματος.

Ο McAlpine δήλωσε στο BBC ότι σκοπός του ήταν να μοιραστεί μηνύματα εμψυχωτικά και μάλλον ο σκοπός του επιτεύχθηκε, αφού έχει λάβει εκατοντάδες απαντήσεις και περισσότερα από 60.000 like μέχρι σήμερα.

Ο γιατρός αποφάσισε να εκπαιδευτεί στην παρηγορητική φροντίδα όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον συγκεκριμένο τομέα στην Παιδιατρική. «Δεν ήμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο του θανάτου όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι να συναντώ αυτά τα υπέροχα παιδιά και τις οικογένειές τους. Βαδίζουμε μαζί σε ένα πολύ ιδιαίτερο μονοπάτι» αναφέρει και συμπληρώνει: «Όσο τρομερός κι αν είναι ο θάνατος ενός παιδιού, η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι ο θάνατός του να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπής και ανώδυνος. Αν μπορώ να κάνω τη ζωή τους έστω και λίγο καλύτερη, αξίζει τον κόπο. Αυτό είναι που με βοηθά να συνεχίζω το έργο μου».

Φίλοι, σκύλοι και… παγωτό

Σε ένα από τα πρώτα tweets του νήματος, ο McAlpine γράφει:

«ΚΑΝΕΝΑ από τα παιδιά δεν είπε ότι θα ήθελε να έχει δει περισσότερη τηλεόραση στη ζωή του

ΚΑΝΕΝΑ από τα παιδιά δεν είπε ότι θα έπρεπε να έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο Facebook

ΚΑΝΕΝΑ από τα παιδιά δεν είπε ότι του αρέσει να τσακώνεται με τους άλλους

ΚΑΝΕΝΑ από τα παιδιά δεν είπε ότι του αρέσει το νοσοκομείο».

Ένα άλλο tweet αναφέρει ότι πολλά από τα παιδιά μίλησαν για τα αγαπημένα τους κατοικίδια:

«Αγαπώ τον Ρούφους, το αστείο γάβγισμά του με κάνει να γελάω» είπε ένα από τους μικρούς ασθενείς, ενώ ένας άλλος ανέφερε τη γάτα του: «Το λατρεύω όταν η Τζίνι κουρνιάζει δίπλα μου το βράδυ και γουργουρίζει». «Είχα πολύ μεγάλη χαρά όταν ίππευα τον Τζέικ στην παραλία» είπε ένα άλλο παιδί.

Φυσικά τα παιδιά αναφέρθηκαν και στους γονείς τους, εκφράζοντας συχνά ανησυχία γι’ αυτούς:

«Ελπίζω η μαμά να είναι καλά. Μου φαίνεται λυπημένη.

Ο μπαμπάς δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα με ξαναδεί σύντομα.

Ο Θεός θα φροντίσει τη μαμά και τον μπαμπά μου όταν ‘φύγω’.»

«ΟΛΑ τα παιδιά είπαν πως αγαπούν το παγωτό» αναφέρει ο McAlpine χαρακτηριστικά σε ένα tweet. Επίσης, όλα τα παιδιά τού είπαν πως αγαπούν τα βιβλία και πως τους αρέσει να τους λένε ιστορίες.

Πολλά από τα παιδιά είπαν επίσης ότι εκτιμούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους που τους φέρονται φυσιολογικά. «Τους πραγματικούς μου φίλους δεν τους πείραξε όταν έπεσαν τα μαλλιά μου» είπε στον γιατρό ένας μικρός ασθενής.

Μία από τις αρετές που φάνηκε να εκτιμούν ιδιαίτερα τα παιδιά ήταν η ευγένεια:

«Η γιαγιά μου είναι τόσο καλή μαζί μου. Πάντα με κάνει να χαμογελάω.

Ο Τζόνι μού έδωσε το μισό του σάντουιτς. Αυτό που έκανε ήταν πολύ ευγενικό.

Μου αρέσει όταν είναι εδώ εκείνη η καλή νοσοκόμα. Πονάω λιγότερο.»

«Το βασικό συμπέρασμα είναι: Να είστε ευγενικοί. Να διαβάζετε περισσότερα βιβλία. Να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας. Να λέτε αστεία. Να πηγαίνετε στην παραλία. Να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας. Να λέτε στους ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή σας ότι τους αγαπάτε.

Αυτά είναι τα πράγματα που είπαν τα παιδιά ότι θα ήθελαν να έχουν κάνει περισσότερο. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Α ναι, και να έχουν φάει περισσότερο παγωτό. / Τέλος» γράφει ο McAlpine στο τελευταίο tweet του νήματος.

Διαβάστε επίσης:

Οι ετοιμοθάνατοι μας δίνουν τον ορισμό της σοφίας