ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΟΚ: Οι ασθενείς ζητούν ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές κατά του καρκίνου

Ξεκινούν το μεσημέρι της Παρασκευής, οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Συνέδριου Στελεχών των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στην Ελλάδα (ΕΛΛ.Ο.Κ.), με τίτλο, «#WeCanICan: Εμπνέουμε, Εκπαιδεύουμε, Αναλαμβάνουμε Δράση», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

ΕΛΛΟΚ: Οι ασθενείς ζητούν ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές κατά του καρκίνου

Η ημερομηνία του ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛ.Ο.Κ. επιλέχθηκε ήδη από πέρυσι με ισχυρό σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα και παρέχει την ευκαιρία ευρύτερης συζήτησης των θεμάτων που αφορούν την ογκολογία και τα μέλη της ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ. κυρία Καίτη Αποστολίδου, «ένα μόλις χρόνο πριν, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αποφασίσαμε να κάνουμε την επίσημη παρουσία της «νεογέννητης» τότε Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, συνδέοντας για πάντα το πρώτο της ιστορικό βήμα και την ύπαρξή της με την αποφασιστικότητα για ουσιαστική παρέμβαση στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, στην υποστήριξη των ασθενών και τη βούληση για συνεργασία με την πολιτεία και όλους τους επιστημονικούς φορείς στο χώρο της ογκολογίας».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο συνδυάζεται και με τη Συνέλευση της Ομοσπονδίας, τα μέλη με την εμπειρία της πραγματικότητας αποτυπωμένης πλέον σε μία σειρά νόμων στο χώρο της υγείας που έλαβαν χώρα το διάστημα που προηγήθηκε, θα επιχειρήσουν να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να προδιορίσουν τις αναγκαίες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν από όλους, την πολιτεία, τον επιστημονικό κόσμο, τους εκπροσώπους ασθενών, τη βιομηχανία υγείας και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να γίνουν βήματα στην βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, η θεσμοθετημένη συμμετοχή των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών στα όργανα και τις επιτροπές που τους αφορούν, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των συστάσεων των Ευρωπαϊκών Κοινών Δράσεων για τον Ελεγχο του Καρκίνου (EPAAC και CanCon), την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών για τον καρκίνο, αποτελούν προαπαιτούμενα για το σχεδιασμό και την εκπόνηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων και εκσυγχρονισμού της ογκολογικής περίθαλψης στην Ελλάδα, αναφέρει η κυρία Αποστολίδου.

«Στόχος μας είναι το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ να αποτελέσει σημείο αναφοράς και εκκίνησης των διεργασιών για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας. Παράλληλα ως εκπρόσωποι των ασθενών, ως πρώτο βήμα, δίνουμε το παρόν με την επισημοποίηση συνεργασιών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στο χώρο της ογκολογίας, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας και δημιουργώντας συμμαχίες, απαραίτητες για την από κοινού υποστήριξη της υλοποίησης των παραπάνω πολιτικών», συμπληρώνει η πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Σημειώνεται ότι το 2018 είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά, κατά την οποία η UICC θα «τρέξει» την εκστρατεία ενημέρωσης #WeCanICan για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η ΕΛΛ.Ο.Κ. όπως και το προηγούμενο έτος συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία και στηρίζει τα μηνύματα της UICC στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το 2018 κάνοντας την αρχή και εντάσσοντας στον Παγκόσμιο Χάρτη με τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της με συμμετοχή των μελών της από όλη την Ελλάδα.

Το Συνέδριο και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου προσφέρουν επίσης το καταλληλότερο πλαίσιο για την παρουσίαση της πρώτης επίσημης συνεργασίας επιστημονικών εταιρειών και οργανώσεων ασθενών με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας-ΕΕΑΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις επισημοποιούν και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την ήδη μακρόχρονη συνεργασία τους για την ανταλλαγή απόψεων, τη συνέργεια σε κοινές δράσεις, τη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών και της φροντίδας που προσφέρουν στους ασθενείς, τους επιβιώσαντες και τους οικείους τους στη μακρά διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη:



Ανοσο-ογκολογία: Η μεγάλη δύναμη κατά του καρκίνου & τα 4 Μητρώα Ασθενών

Τι δείχνει το πρώτο Μητρώο Ασθενών για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Καρκίνος πνεύμονα: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εξειδικευμένα Κέντρα - Το παράδειγμα του «Σωτηρία»

Μεγάλης σημασίας η φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

ΕΛΛΟΚ: Απογοητευμένοι και οι καρκινοπαθείς από τον Οργανισμό HTA - Εμπαίζουν τους ασθενείς