ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έστω την ύστατη στιγμή, εντάσσεται στις μη αναστρέψιμες παθήσεις

Έστω την ύστατη στιγμή και μετά από έναν τιτάνιο αγώνα της Ομοσπονδίας με επικεφαλής την πρόεδρο κυρία Βάσω Μαράκα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εντάσσει την σκλήρυνση κατά πλάκας,  στις μη αναστρέψιμες παθήσεις, με χθεσινή εισήγηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έστω την ύστατη στιγμή, εντάσσεται στις μη αναστρέψιμες παθήσεις

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.).

Η ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις, αφορά την πρωτοπαθώς και δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της νοσου, καθώς ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται άμεσα και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Να θυμίσουμε πως αρχικά η απόφαση της υπουργού Εργασίας, είχε εξαιρέσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας από τον Πίνακα μη Αναστρέψιμων Αναπηριών, προκαλώντας πραγματικό πονοκέφαλο στους ασθενείς.

Η πρόεδρος μάλιστα της ΠΟΑΜΣΚΠ κυρία Βάσω Μαράκα, μία γυναίκα γνωστή για το σθένος και τη μαχητικότητά της, είχε πει στο onMed, πως πρόκειται για μία πολύ σοβαρή παράλειψη η οποία θα έχει πολλαπλές συνέπειες στη ζωή των ασθενών.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας επίσης, αναφέρει ότι ήδη δύο μεγάλες επιστημονικές εταιρείες η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας έχουν περάσει το θέμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας από τα Διοικητικά τους Συμβούλια και έχουν αποφανθεί ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμες παθήσεις! Επομένως, έπρεπε από τη πρώτη στιγμή η υπουργός Εργασίας, να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ανίατη ασθένεια, εντάσσοντάς την στον σχετικό πίνακα.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σημειώνεται πως με την νέα τροποποίηση της απόφασης, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η βελτίωση της καθημερινότητας και η ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία, αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι:

- Ο προϊσχύων κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που καταρτίστηκε το Νοέμβριο του 2013, δεν περιελάμβανε την ασθένεια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

- Η απόδοση των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ο χαρακτηρισμός μίας πάθησης ως μη αναστρέψιμης πραγματοποιείται μετά από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (αποτελούμενης από γιατρούς διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ.), η οποία λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα και τις γνώμες των αρμόδιων επιστημονικών συλλόγων και φορέων.

- Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

- Με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018, οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΑμΣΚΠ: Έκρηξη για την πολιτική Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων - Οι διαβεβαιώσεις έμειναν υποσχέσεις



Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας βραβεύει την πρόεδρο της ΠΟΑμΣΚΠ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Αφήνοντας πίσω την αναπηρία - Ελπίδα καλής ζωής από τις νέες θεραπείες