ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιλαρά: «Σαρώνει» στις ηλικίες άνω των 25 ετών – Το 30% παρουσιάζει επιπλοκές

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, καθώς ο ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων δεν δείχνει τάσεις μείωσης και συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Ιλαρά: «Σαρώνει» στις ηλικίες άνω των 25 ετών – Το 30% παρουσιάζει επιπλοκές

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, δεν κρύβει την ανησυχία του σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Όπως επισημαίνει, κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», τονίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μία ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών». Συγκεκριμένα, οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα (πνευμονία/πνευμονίτιδα) και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα οξεία ή και χρόνια). Μερικές φορές οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο.

Σχετικά με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρει ότι η πλειονότητα αφορά ενηλίκους άνω των 25 ετών, από τον γενικό πληθυσμό ελληνικής υπηκοότητας. Το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά μόνο με μία δόση, υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς. Οι άλλοι δύο θάνατοι αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς των βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, δεν έχουν ιστορικό νόσου και δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι, «καθώς η επιδημία ιλαράς αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά που στην πλειονότητα τους είναι ανεμβολίαστα, έμφαση στην πρόληψη θα πρέπει να δοθεί σε αυτή την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πληθυσμούς μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών έχει εφαρμοστεί και συνεχίζεται, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμός έναντι της ιλαράς, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί αυτοί λόγω των ειδικών συνθηκών διαβίωσης και του συγχρωτισμού μπορεί να αποτελέσουν εστία επιδημικής έξαρσης. Επιπλέον, δεδομένης της εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας είναι επιβεβλημένος ο άμεσος εμβολιασμός αυτών, για την προστασία των ιδίων και των ασθενών τους. Γενικά είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες» προσθέτει.

«Προληπτικοί εμβολιασμοί έναντι της ιλαράς έχουν ήδη αρχίσει πριν την έναρξη της επιδημίας. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Μάρτιος 2016 - Ιανουάριος 2018 πραγματοποιήθηκαν 35.553 δόσεις MMR στον πληθυσμό των προσφύγων-μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PHILOS σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, την Ύπατη Αρμοστεία, την Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών Ρομά και τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ του Υπουργείου Υγείας. Με την έναρξη της επιδημίας, από τον Αύγουστο 2017, πραγματοποιήθηκαν 5.194 δόσεις MMR σε καταυλισμούς Ρομά από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PHILOS. Ελπίζουμε ότι η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού» καταλήγει ο κ. Ρόζενμπεργκ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμη:

Σαρώνουν γρίπη και ιλαρά στη χώρα με νεκρούς στο πέρασμά τους...