ΥΓΕΙΑ

Σαρώνουν γρίπη και ιλαρά στη χώρα με νεκρούς στο πέρασμά τους...

Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας εξελίσσεται στην Ελλάδα η ιλαρά, με πάνω από 1.500 κρούσματα και τρεις νεκρούς, ενώ ακολουθεί η εποχική γρίπη.

 

Σαρώνουν γρίπη και ιλαρά στη χώρα με νεκρούς στο πέρασμά τους...

Ειδικότερα, ανεβαίνει σταδιακά ο αριθμός των νεκρών που κατέληξαν από την εποχική γρίπη, αγγίζοντας τους 10 (με έναν ακόμη νεκρό που προστέθηκε αυτή την εβδομάδα) σύμφωνα με την τακτική εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%). Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη. Σε ό,τι αφορά τον τύπο της γρίπης, τα 21 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τους 10 θανάτους που έχουν καταγραφεί, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ωστόσο, κανείς δεν εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Να σημειωθεί, ότι τα θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 87 έτη.

Και τρίτος νεκρός από ιλαρά

Εξάλλου, σε μεγάλη φάση ανόδου βρίσκεται και η ιλαρά στη χώρα μας, τα κρούσματα της οποίας ξεπερνούν τα 1.500, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη θάνατος ο τρίτος κατά σειρά και 125 νέα κρούσματα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποιήθηκε και αποφάσισε να διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης σχετικά με την νόσο. Έτσι, στις 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Επιδημία ιλαράς στη χώρα», σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και το Θεραπευτήριο Metropolitan.

Ειδικότερα, μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το τελευταίο θύμα της νόσου, είναι μια 35χρονη Ελληνίδα, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να τη διαχωρίσει από όσους νόσησαν σε κοινότητες Ρομά. Η άτυχη γυναίκα, κάτοικος Αττικής, είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου και ο ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά. Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος θάνατος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο και ο δεύτερος, αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Για την ιλαρά, οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε φάση ανόδου η εποχική γρίπη - 9 νεκροί

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στη Ρόδο - Το δεύτερο της χρονιάς

Ιλαρά: Έλλειψη σχεδιασμού από το υπ. Υγείας διαπιστώνουν Οικονόμου - Φωτήλας