ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεστ με αυτολήψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τεστ με αυτολήψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Περίπου 11.000 γυναίκες ελέγχθηκαν στην Ελλάδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τη μέθοδο αυτολήψης κολποτραχηλικού υλικού και στη συνέχεια με δωρεάν HPV DNA test το πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου "Greco self" που διενεργείται εδώ και δύο χρόνια από το ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, που παρουσιάστηκαν στο 8ο συνέδριο της Ελληνικής HPV Εταιρείας και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα μόνο 30-35% των γυναικών κάνει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο τους τραχήλου της μήτρας, η μέθοδος του ελέγχου με αυτολήψη κολποτραχηλικού για να γίνει στη συνέχεια HPV DNA test, αποτελεί μια εναλλακτική λύση για το υπόλοιπο 65-70% των γυναικών που για διαφόρους λόγους αμελούν να κάνουν εξετάσεις.

«Στην Ελλάδα όπου ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ευκαιριακός, θεωρείται απολύτως αναγκαία η αύξηση της κάλυψης του γυναικείου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Μια ενδιαφέρουσα προοπτική προς τον σκοπό αυτό αποτελεί η μέθοδος της αυτολήψης (self-sampling) κολποτραχηλικού υλικού προς διενέργεια HPV DNA test, η οποία απεδείχθη το ίδιο αποτελεσματική συγκριτικά με την λήψη του υλικού από επαγγελματία υγείας και πολύ περισσότερο αποδεκτή από τις γυναίκες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των Ελληνίδων που κάνει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο (τεστ Παπανικολάου) συνεχίζει να είναι της τάξης του 30-35%, υπάρχει η αναγκαιότητα να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσοστό των γυναικών. Επειδή η Ελλάδα έχει επιπλέον την γεωγραφική της ιδιαιτερότητα και δεν είναι εύκολο στις γυναίκες να πηγαίνουν σε μονάδες υγείας, έτσι στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, η εναλλακτική λύση είναι η αυτολήψη», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας "Greco self" , καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός.

Αναφερόμενος σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας συμπλήρωσε: «Από τις 11.000 γυναίκες που ελέγχθηκαν μέχρι τώρα το 7,9% βρέθηκε θετικό σε ογκογόνους (καρκινογόνους) τύπους του ιού HPV, ποσοστό που αντιστοιχεί με προηγούμενες μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ και ΗERMES), αλλά και με αντίστοιχες μελέτες της Νότιας Ευρώπης. Όλες οι θετικές γυναίκες κλήθηκαν στις διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας για κολποσκόπηση και βιοψία. Ανταποκρίθηκε το 70% και από αυτές βρέθηκαν 47 γυναίκες να έχουν σοβαρό πρόβλημα στον τράχηλο της μήτρας με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο στον τράχηλο (δύο από αυτές στον κόλπο). Και οι 47 ακολούθησαν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή. Ένα σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες αυτές ή δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τεστ ΠΑΠ ή είχαν κάνει και είχαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου η μέθοδος είναι ενδεδειγμένη να καλύψει γυναίκες που δεν ελέγχονται κανονικά και αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματική γεγονός που πιστοποιείται και από μεγάλες διεθνείς έρευνες».

Το πιλοτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου "Greco self", έχει ως στόχο τον έλεγχο 12.500 γυναικών και διενεργείται από το ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ με τη συμβολή των μαιών ανά την επικράτεια και τη συνεργασία και υποστήριξη των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περί τις 11.000 γυναίκες από Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Ήπειρο και Κρήτη. Μετά το τέλος του προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα, η μελέτη θα συνεχιστεί σε καθορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, σε συνεργασία με τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

BEST OF NETWORK

Lockdown: Έτσι θα λειτουργούν τα εποχιακά καταστήματα από Δευτέρα 07/12 - Τα ωράρια και οι κανόνες

Καιρός - Αρναούτογλου: «Προσοχή! Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα»

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα δυο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλίας - Προβληματισμός για έξι περιοχές

«Χαστούκι» ΕΕ στον ασεβή Ερντογάν: Καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες μέσα στο 2021

«The Bachelor»: To ποσό-μαμούθ που φέρεται να πήρε ο Παναγιώτης Βασιλάκος (video)

Η ανάρτηση του Ετεοκλή Παύλου με την κόρη του συγκίνησε πολλούς

Κορονοϊός: Άρχισε να χάνει τα μαλλιά του – Έκανε ένα λιοντάρι στο κεφάλι του! (video+photos)

My Style Rocks: Η εμφάνιση που απογοήτευσε - «Είναι κρίμα, τόσο κρίμα...»

Δεν ξανάγινε! Ψαράς νόμιζε πως έπιασε μεγάλο ψάρι, όμως έβγαλε «τέρας» (vid)