ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Πατούλης: Άλλο η επιπλοκή, άλλο το ιατρικό λάθος

Γ. Πατούλης: Άλλο η επιπλοκή, άλλο το ιατρικό λάθος

Στα κρίσιμα ζητήματα ιατρικής ευθύνης που απασχολούν όλο και πιο συχνά την κοινή γνώμη και τον Έλληνα γιατρό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιατρική Ευθύνη (Αστική – Ποινική – Πειθαρχική) - Ποινικά Αδικήματα Ιατρών» του κ. Κωνσταντίνου Γ. Φράγκου, επίτ. Αρεοπαγίτη, Νοµικού και Συγγραφέα.

Ο κ. Πατούλης συνεχάρη το συγγραφέα και χαρακτήρισε το βιβλίο μια ολοκληρωμένη, αναλυτική προσέγγιση του ισχύοντος δικαίου και της πρόσφατης νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, για την ιατρική αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη των ιατρών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να σταθώ στην επισήμανση του συγγραφέα ήδη από τον πρόλογο, σαν αρχική τοποθέτηση και παρατήρηση, ότι όλοι οι ιατροί εκτελούν τα καθήκοντά τους με θυσίες και ευσυνειδησία. Άνθρωποι είναι και ίσως κάποιες φορές θα κάνουν και λάθη, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας. Ο ανθρώπινος οργανισμός κάθε ασθενούς είναι μια πολύπλοκη μηχανή με ποικίλες και απρόβλεπτες κάθε φορά αντιδράσεις και επιπλοκές. Δεν θα πρέπει να συγχέεται η έννοια της επιπλοκής με αυτή του ιατρικού λάθους και δεν θα πρέπει, το ζήτημα των ευθυνών που έχουν οι θεράποντες ιατροί να γίνεται άγχος και απειλή στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Μια τέτοια στάση της κοινωνίας και της δικαιοσύνης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αμυντική ιατρική που συνιστά ιατρικό λάθος. Οφείλουμε ως κοινωνία να αναδείξουμε και να αναγνωρίσουμε την ιερή αποστολή των ιατρών που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης προσπαθεί να ανταποκριθεί στο καθήκον του μέσα από αντίξοες συνθήκες ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Αποτελεί ένα πραγματικό ερώτημα το ζήτημα της ανάγκης ή όχι μίας νέα νομικής ρύθμισης με δεδομένο ότι αποφάσεις, τόσο των πολιτικών, όσο και των διοικητικών δικαστηρίων, επιδικάζουν τελευταία μεγάλες αν όχι τεράστιες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, ιδιαίτερα τους νομικούς και την πολιτεία».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δηµήτριος Βερβεσός, πρόεδρος ΔΣΑ. Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, ο κ. Άγγελος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Νοµικής Σχολής ΔΠΘ, ο κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ο κ. Χαράλαµπος Δεληβελιώτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, Αρεοπαγίτης ε.τ.

BEST OF NETWORK

Οριστικό: Νέα παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στο διάγγελμά του

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι ισχύει για τα έγγραφα μετά την παράταση του lockdown

Ντιέγκο Μαραντόνα: Αυτό σκότωσε τον «Θεό» - Ζήτησε να μην πάει φυλακή ο γιατρός του

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Τραμπ! Πόλεμος Τσαβούσογλου - Πομπέο στο ΝΑΤΟ για την Ελλάδα

Συγκλονίζει εθελοντής του εμβολίου των Pfizer και Biontech

Κρούσματα σήμερα: Νέα εκτόξευση - «Πνίγονται» ξανά με 538 η Θεσσαλονίκη και 413 η Αττική

Πόσα χρήματα ζητά ως αποζημίωση ο Γιάννης Λαγός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μετά τη Μέρκελ και ο Τραμπ! Νέο «ράπισμα» σε Ερντογάν - Στην απομόνωση ο Σουλτάνος

Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής που συνελήφθη σε σεξουαλικό κορονοπάρτι

Eπίδομα θέρμανσης 2020: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Καιρός Χριστούγεννα: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για κρύο και χιόνια...

Αποκάλυψη τώρα: Αυτός είναι ο Αντώνης του «Αντώνη αγάπη μου, έλα πάρε με από 'δω»